Hoppa till huvudinnehåll

Långsam återhämtning i båtbranschen

Småbåtar förtöjda vid brygga i Ekenäs.
Småbåtar förtöjda vid brygga i Ekenäs. Bild: YLE / Robin Lindberg småbåt,Ekenäs

Inom båtbranschen är mellan 700 och 800 av totalt 5000 anställda permitterade och det dröjer kanske tre-fyra år innan det råder full sysselsättningen igen.

Det säger Jouko Huju, VD för båtbranschens intresseorganisation Finnboat. Å andra sidan har båtvarven klarat denhär nedgången bättre än recessionen i början på 90-talet.

Bara ett båtvarv i Finland har gått i konkurs, säger Huju. Jämfört med båtvarven i Norden och ute i Europa har de finländska båtvarven klarat sig bättre.

I år rasade föräljningen av nya båtar och omsättningen i branschen minskade med över 40%. Enligt Huju är det nästan omöjligt att förutspå hur båtförsäljningen går nästa år. Ljustecken är att landets största tillverkare Bella Boats återtagit en stor del av permitteringarna och att Botnia Marin för en tid sen meddelade att permitterade anställda tas tillbaka. Båtmässan i Helsingfors börjar också vara bokad. Alla landets viktigaste branschföretag ställer ut.

Båtbranschen i Finland har haft en osedvanligt kraftig tillväxt under hela 2000-talet. Höjdpunkten var år 2008 med en omsättning på 699 miljoner euro.

(Av Roger Källman)

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten