Hoppa till huvudinnehåll

Vin i advent - två starka kombinationer med starkviner

Tryffel och starkvin
Tryffel och starkvin Bild: Svenska Yle / Strömsö starkvin

I adventstid när kylan kommer krypande är starkviner perfekta att värma sig med. Ett starkvin är ett vin som förstärkts med destillerad vinsprit. Det finns både söta och torra varianter, och nästan alla vinproducerande länder har sin version av starkvin.

Ferreira Late Bottled Vintage Port (0,375 l)
Ett varmkryddigt starkvin från Portugal som fått sin karaktär av ekfatslagring och en läcker portugisisk druvblandning. En klassisk kombination till blåmögelost med en klick fikonmarmelad.
Vi drack det med kakaorullade ädelostpraliner:
» Till receptet för kakaorullade ädelostpraliner



Santa Luzia Madeira (0,375 l)
Madeiraviner från Portugal hör till de mest långlivade vinerna i världen. Musten upphettas under vinifieringen vilket ger vinet hållbarhet och en läckert bränd och nötig karaktär. En söt madeira är ett utmärkt vin att ha i förrådet när julens söta godsaker plockas fram – perfekt till knäck, kola, nötter, mandel och kryddkaka.
Vi drack det med knäckig toscakaka med hela nötter:
» Till receptet för Ellas knäckiga toscakaka

(Expert: Ella Grüssner Cromwell-Morgan)

Nyligen publicerat - Mat och dryck