Hoppa till huvudinnehåll

Pontus Dammert gör tilltugg

Pontus Dammert och Göran Ek rör ihop ett underbart smörgåspålägg med antikhandlare Bernt Morelius hjälp. Dessutom snapsar de och äter lakrom.

Informationsruta

två burkar ansjovis
ett rött äpple
rödlök
syltlök
150 g smetana
en halv dl kapris
citronpeppar och curry
gräslök
ägghalvor
bröd
lakrom
smetana
lök
laklever
vodka

Pontus Dammert, Göran Ek och Bernt Morelius sitter i Morres kök. Trots att de påminner om grisar, enligt Dammert, skall de inte befatta sig med gris utan i stället göra en en julig ansjovisrätt.

Till den behöver man ansjovis, äpple, lök, kapris, smetana och curry. (Se infolådan för exakta mängder). Curryn kan man lämna bort om man är allergisk, men Pontus Dammert tycker att äpple med curry är ljuvligt.

Göran Ek har skickligt öppnat burkarna, och har dessutom klippt ansjovisbitarna. Morre är chefsblandare. Vi får följa med varje skede grundlig. När röran är klar sätts den i kylskåpet.

Innan man serverar röran gör man en sista finurlig kick: man klipper gräslök på. Så kan man sätta röran på ägghalvor på mörkt bröd. Och öl till.

I det andra klippet sjunger de julsånger, snapsar och äter gott tilltugg, nämligen lakrom. Till lakrommen hör senap, lök, smetana och laklever. Men ingredienserna bör hållas åtskiljda.

Och snapsen är klassisk vodka, med lite doftgeranium.

Text: Ida Fellman

Tv-mat och mat-tv

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.