Hoppa till huvudinnehåll

De fattigas jul

För de välbärgade är Frälsningsarméns julgrytor ett säkert jultecken. I dem kan man slänga slantar man inte behöver. För andra är det Hurstis matutdelning som gör julen.

Frälsningsarmén fyller 125 år 2009. Julgrytorna som Frälsningsarmén ställer fram i december är en välkänd syn. De placeras nära marketar och varuhus så att man kan slänga sina överloppsslantar i dem, och ge julglädje åt andra.

Men det finns de som inte hjälps av Frälsningsarmén. Personer som är ensamma, sjuka, arbetslösa och inte har någonstans att gå på julen. Kanske inte ens ett hem.

För dem har Veikko Hursti (och numera hans son Heikki Hursti) ordnat julfest. 2003 ordnades den traditionsenligt i Tölö sporthall och kön var lång.

De fattiga får äta av Veikko Hurstis mat, medan Frälsningsarméns soldater kommer så högt man kan: till presidentens slott på självständighetsdagen 2009. Frälsningsarmén fyller nämligen 125 år. Vibeke och Dick Krommenhoek har inte haft problem med vad de skall ta på sig, det finaste de har är uniformen!

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet