Hoppa till huvudinnehåll

X3M städning

Nångång förra veckan hade jag precis hängt upp tvätten då det slog mig att det på sistone alltid är jag som hänger upp tvätten. Efter lite tankearbete kom jag fram till att det också är jag som under de senaste veckorna proppat tvättmaskinen full med smutstvätt. Dessutom har jag fyllt och tömt diskmaskinen och varit den som köpt wc-papper. De tråkigaste av sysslor. Jag tog upp den här problematiken med min man och vi kom överens om att i fortsättningen hålla ett bättre öga på oss själva så vi inte sjunker ner i träsket av traditionella könsroller.

För hur gärna vi finländare än stoltserar med att ha en kvinnlig president och vara först i världen med rösträtt (okej, om man ska vara anal så var Nya Zeeland före oss, men där fick kvinnorna inte ställa upp i val, bara rösta) så är vi ännu inte jämställda då det kommer till hushållsarbete. Vissa av oss är kanske det, men sannerligen inte alla.

Därav tycker jag att vi nu rannsakar oss själva. Vem städar, byter lakan, diskar och köper hem wc-papper hos er? Att ens sambo "hjälper till" med städningen räknas inte. Det är inte ens okej. Är man sambos bor man per definition tillsammans och då ska inte den ena hjälpa till i hemmet, utan från början vara precis lika ansvarig för det. Att ensam vara projektledare för hemvård är ett skitjobb. Med andra ord räcker det inte med ”…han dammsuger nog om jag ber honom göra det”. Ansvar betyder att man själv ser när det ska dammsugas och tvättas.

Det är som pappor som barnvaktar eller hjälper till med skötsel av bebis. Som om det var en tjänst och uppoffring de gjorde, inte en naturlig del av att vara förälder. Men det kan vi prata mer om senare.

Och eftersom det här är en sexblogg kan jag ju tillägga att man blir mycket mera sugen på sex då man inte har ett berg av hushållssysslor att ensam ta hand om när man kommer hem.

Situationen hemma hos oss löste sig för övrigt genom en enkel diskussion, anställandet av städhjälp och bra fiilis.

 • Våld i parrelationen: 130 000 misshandlade och 20 döda i Finland

  Hemmet är den farligaste platsen för kvinnan.

  En färsk rapport från Institutet för hälsa och välfärd visar alarmerande uppgifter om våld i parrelationen i Finland. 130 000 misshandlades av sin partner i fjol och 20 dödades. Av dem var 17 kvinnor och tre män. Trots att våld i parrelationen är vanligt och utbrett, tiger de flesta. Var tredje kvinna berättar inte om våldet för någon och bara var tionde gör en polisanmälan.

 • Fackelbärarna redo inför årets luciakröning

  FBK:are ser fram emot fackeltåget.

  På luciadagen vänds allas blickar mot luciatrion och lucia som ska få sin krona. Något man kanske inte riktar lika mycket uppmärksamhet mot – men som bidrar stort till stämningen på luciadagen – är fackelbärarna.

 • Rekordmånga finländare får skatteåterbäring på tisdag

  Staten betalar rekordmycket skatteåterbäring, 2,9 miljarder.

  I dag är den dagen som omkring 3,6 miljoner finländare får ett litet bonus på kontot i form av skatteåterbäring. Staten betalar rekordmycket skatteåterbäringar i år, omkring 2,9 miljarder euro.

Nyligen publicerat - X3M