Hoppa till huvudinnehåll

Invandringspolitiken delar finlandssvenskarna

Bild: Yle asyl

Nästan hälften av finlandssvenskarna vill skärpa flyktingpolitiken.

Finlandssvenskarna är inte så toleranta och liberala i flyktingfrågor som man ofta påstår. Invandrings- och flyktingpolitiken ser ut att dela finlandssvenskarna i två nästan lika stora block.

Enligt Svenska Yles opinionsmätning vill hela 48 % att Finlands flyktingpolitik ska skärpas eller delvis skärpas, 39 % tycker däremot att flyktingpolitiken inte ska skärpas.

Enligt mätningen tar 48 procent gärna emot flera invandrare och flyktingar till sin hemkommun, medan 39 % inte gör det.

Speciellt unga män, nylänningar och åbolänningar ställer sig kritiska till flyktingar och invandrare. Kvinnor, österbottningar, ålänningar och äldre respondenter är däremot mer toleranta.
Migrationsminister Astrid Thors (SFP) tror att de regionala skillnaderna beror på att samhällena i Österbotten och på Åland är mindre än i södra Finland. Flera österbottningar känner personligen folk med flyktingbakgrund vilket ändrar på förutfattade meningar, tror Thors.

Åsikterna i flyktingfrågor kan också variera mellan kommuner som är grannar. Då en ny förläggning för asylsökande öppnades i Kristinestad väckte det protester bland lokalbefolkningen. Men i Närpes har integreringen av nya finländare kommit längre.


(Av Frida Ahtokari)

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes