Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter från datorskärmen 1988

I samband med tv på morgonen är nyheter mycket viktiga. Vi måste påminnas om att världen går vidare. I Frukost-tv fick man de färska nyheterna direkt från datorskärmen.

Nyhetsuppläsare Mikael Carpelan är mycket olycklig över att behöva vara olyckskorp och påminna om att "det alltid finns någon här i världen som hittar på djävulskap."

Men för att bevisa att han inte hittar på de hemska nyheterna svänger han datorterminalen mot tittarna. Från skärmen ser man nyhetstelegram från 7 olika nyhetsbyråer.

Eftersom man som tittare dock inte ser särdeles bra vad nyheterna går ut på från skärmen har man i de senare avsnitten i Frukost-tv frångått skärmen.

Det är mycket som händer i världen under hösten 1988. Saker och ting rör på sig i Estland och Sovjetunionen i samband med glasnost och perestrojkan.

De flesta nyheterna kommer också från nyhetsbyrån TASS. Vi får höra bl.a. om sovjetiska rymdskyttlar, kärnvapenprov och rymdrekord.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.