Hoppa till huvudinnehåll

Hur känner man igen en god vän?

Om man ser på inhemsk forskning, sägs det att finländaren i genomsnitt har tre vänner av det egna könet och två av det motsatta. Hur ser situationen ut i ditt eget liv? Det beror förstås på hur man definierar vänskap. Är det fråga om en person som är en bekant, en studie- eller jobbkamrat, den bästa lyssnaren du vet, eller är det en person som får dig att känna dig bra?

För mig betyder vänskap tre saker; för det första har man traditioner med en vän, gemensamma saker eller aktiviteter, som inte förändras radikalt över tid. Det kan handla om att dricka kaffe tillsammans på ett specifikt café. På det stället kan man diskutera sådant som är aktuellt i ens liv. För det andra handlar vänskap om jämlikhet. Båda känner att man kan prata om sina problem, då sådana uppstår. Man stöder och lyssnar på varandra turvis och lika mycket. För det tredje handlar vänskap om stunder då man kan uppleva att tiden stannar. Då det är fråga om en riktigt god vän, spelar tiden ingen större roll. Ni kan ses hur ofta eller sällan som helst och varje gång går det att fortsätta från där man blev senast. Och till sist ännu en fjärde grej: en vän förstår – alltid.

Man kan sabotera vänskap genom att missbruka vänskapens etik, de ritualer man har eller jämlikheten.

===

Sluta Panta frågade några unga hur man känner igen en bra vän, så här svarade de:

”En äkta vän är någon du känner dig berörd av, någon du vågar släppa förbi alla fasader och masker och bara vara dig själv inför. En människa som har förmågan att ställa de rätta frågorna, men som även är någon man alltid kan dela tystnaden med. De flesta av oss har minnen av sådana ögonblick. Det innebär ofta att man har blivit sedd, hörd och bekräftad som den man är, utan krav och förväntningar.

I en sådan stund behövs tillit och trygghet, om det finns där två vänner emellan, kan vi låta alla sinnen vara öppna och lära känna varandra. Du vet att det är en äkta vän du lärt känna, när du lär dig mycket om dig själv och vet att du har en axel att luta mot även i sämre tider.”

Ida, 19 år

”Jag tycker en bra vän skall ställa upp för en när man har det svårt och trösta när det behövs. Som vän tycker jag man skall vara ärlig, säga positiva saker, prata och göra saker i skolan och på fritiden tillsammans. Det är också viktigt att uppmärksamma den som känner sig ensam, säga stopp eller gå i mellan om man ser att mobbning pågår mot en person!”

Daniel, 19 år

”En bra vän känner man igen på den lycka man känner inuti sig bara av att se eller prata med vännen, av att skratta tillsammans, och känna en tillit som varar för evigt, en värme som gör en glad varenda gång om och om igen.”

Edith, 15 år

"En bra vän kan man lita på, man kan vara sig själv och behöver inte vara osäker med henne/honom, man trivs med personen."

Julia 16 år

"Det finns inte några synliga kännetecken på en bra vän. Jag tror det är lite som med kärlek, man hittar gnistan i varandra, men går inte för långt. Därför vill man göra allt med och för sin vän, men det håller längre än ett parförhållande."

Kata 20 år

Nyligen publicerat - X3M