Hoppa till huvudinnehåll

I stallet upplever man styrka, smuts, disciplin och gränslös kärlek

För många unga flickor, och en del pojkar, finns en värld ljuvligare än någon annan: stallet.

Maria Virtanen är en vanlig tonårig flicka. Hon har ett brinnande intresse för hästar och tillbringar varje dag i stallet. Där sköter hon om flera hästar, men mest om den älskade sköthästen Dan Cake. En sköthäst är ett bra substitut för den som inte kan uppfylla den högsta drömmen - att ha en egen häst.

Curre Boucht har släpat in en stor plasthäst i studion för X-tra, skall prata om hästar och ridning. Men sedan får vi se riktiga varma och levande djur. Vi besöker ett stall och får se kallblodiga hästar som den finska hästen Emilia Nyman rider på och ett varmblodigt föl och sto. Ridläraren Ingemar Teräs berättar att vem som helst kan börja rida, det är aldrig för sent. Men rid aldrig utan hjälm.

I Fribby får vi träffa Rikard Rainesalo. Han är 12 år, gillar hästar och rider regelbundet såsom hela familjen. Hans familj har nu skaffat en egen häst, Japazzo, som är finsk häst av ponnytyp. Hästens pappa är en känd travare som heter Pajazzo.

Barn och unga

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Guldfest, guldfest hela dan 2011

  Rusiga hockeylejon togs glatt emot av Finlands folk.

  Det var glada och rusiga hockeylejon och tränare som med guldmedaljer och pokal steg ner från flygplanet måndagen den 16 maj 2011. Och Finlands folk jublade och tog emot.

 • Guldfest i Helsingfors 1995

  Finländarna festade i flera dagar efter guldet i Globen,

  När resultatet från ishockeyfinalen 1995 var klart blev finländarna rusiga och glada och man festade i flera dagar. Så här togs hjältarna emot.

 • Finland klår Sverige 6-1 i drömfinal i VM 2011

  Halva Finlands befolkning tittade på ishockeyfinalen

  Nästan halva Finlands befolkning tittade på ishockeyfinalen mellan Finland och Sverige 2011. Finland slog Sverige med smått otroliga 6-1.

Nyligen publicerat - Arkivet