Hoppa till huvudinnehåll

Upp till 140 000 kan ha dött i jordbävningen

Pojke som överlevde det förödande jordskalvet i Haiti
Pojke som överlevde det förödande jordskalvet i Haiti Bild: UN Photo/Logan Abassi haiti

Myndigheterna i Haiti har begravt 40 000 jordbävningsoffer. En regeringstalesman säger till nyhetsbyrån Reuters att troligen 100 000 människor dog i skalvet.

Tusentals skadade väntar på operationer i de många provisoriska sjukhusen i huvudstaden Port-au-Prince i Haiti. Enligt organisationen Läkare utan gränser riskerar de skadade nu att förblöda eller att dö av infektioner om de inte snabbt får hjälp.

Också säkerheten håller på att bli ett problem och USA ämnar sända 10 000 soldater till Haiti för att upprätthålla ordningen. De nödställda blir allt otåligare ju längre hjälpen dröjer.

Än så länge verker säkerhetsläget ändå vara rätt gott med tanke på omständigheterna, säger USA:s försvarsminister Robert Gates.

En talesman för den Brasilienledda fredsstyrkan i Haiti varnar hjälpkonvojer för plundrare. Exempelvis hjälparbetare från grannlandet Dominikanska republiken har redan klagat över beväpnade gäng som hotar deras säkerhet.

Och hjälp börjar strömma in.

Desperationen och ilskan bland invånarna i huvudstaden Port-au-Prince växer. En stor del av dem tillbringar sin tredje natt utomhus och tusentals är hemlösa.

På många håll slåss man för att komma åt mat och vatten och räddningsarbetare får allt svårare att jobba i katastofområdet på grund av ilskan.

Anna-Maja Persson rapporterar för Sveriges Television

Biståndsarbetet har kommit igång, men det är svårt att få fram hjälpen p.g.a. den kollapsade infrastrukturen. Problemen börjar redan vid flygplatsen i Port-au-Prince som inte klarar av att lossa varor i den takt de anländer.

Internationella Röda Korset beräknar att 40 000 - 50 000 människor har omkommit i jordbävningen. Den Panamerikanska hälsoorganisationen PAHO uppskattar antalet döda till mellan 50 000 och 100 000.

Tre miljoner människor, det vill säga en tredjedel av Haitis befolkning, har drabbats på något sätt.
Minst 300 000 människor uppskattas ha mist sina hem.

Hjälporganisationer befarar nu att dödsoffren blir klart fler
eftersom det råder brist på rent vatten och
andra förnödenheter.

Bland annat lokalradio- och tvstationen Radio Télé Ginen i Port-au-Prince och Internationella Röda Korset har upprättat listor på webben där överlevande kan registrera sig och anhöriga kan efterlysa personer som inte hört av sig.

Utländska räddningsteam, hjälparbetare och hjälpsändningar strömmar till Haiti. Till exempel Israel bidrar med 220 personer stort medicinskt team

Ett stort problem är också alla döda kroppar som fortfarande ligger kvar på gatorna. Enligt ögonvittnen har desperata haitier byggt vägspärrar av kroppar på ett par ställen i protest mot den långsamma nödhjälpen.
Röda Korset: Upp till 50 000 kan ha dött i skalvet

Internationell konferens om återuppbyggnad
Frankrike och USA ska ordna en internationell konferens för planering av hur återuppbyggnaden ska ordnas i Haiti, uppger presidentkansliet i Frankrike.
USA:s tidigare presidenter George Bush och Bill Clinton har blivit ombedda att samla in medel för ändamålet.

Ett allvarligt hot i Haiti just nu är den utbredda korruptionen, säger Jean-Claude Waldemar. Han är ordförande för en fransk-haitisk hjälporganisation.

Den utbredda korruptionen hotar landets återuppbyggnad och måste undvikas.

Jean-Claude Waldemar är exilhaitier och bor i Frankrike.

Haiti har länge lidit av en politisk kris. Mats Lundahl som är professor i utvecklingsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm anser att man inte kan beskylla stormakten USA för den politiska turbulensen och omfattande korruptionen.


(Av Stefan Nordgren)

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes