Hoppa till huvudinnehåll

FN:s klimatrapport om Himalaya var bluff

Berget Masherbrum (även kallat K1) i Karakorammassivet i Pakistan.
Berget Masherbrum (även kallat K1) i Karakorammassivet i Pakistan. Bild: EPA/Olivier Matthys karakoram

En prestigefylld FN-rapport om smältande glaciärer i Himalaya har visat sig vara baserad på bluff och bristande källkontroll. Avslöjandet späder på den vetenskapliga kontroversen om klimatförändringen.

FN:s klimatpanel IPCC lade år 2007 fram en rapport som enligt IPCC själv innehöll den senaste och mest detaljerade forskningen i världen kring effekterna av klimatförändringen.

Ett av de centrala påståendena i rapporten var att glaciärerna i världen smälter så snabbt att glaciärerna i Himalaya kan vara försvunna år 2035.

Det har nu visat sig att glaciärrapporten byggde på en artikel i en populärvetenskaplig tidskrift och att artikeln i fråga baserade sig på lösa uppgifter och påhitt, rapporterar den brittiska tidningen The Sunday Times.

Medger spekulation

Tidskriften New Scientist publicerade år 1999 en artikel om de smältande glaciärerna i Himalaya och spådde att de skulle smälta bort före år 2035.

Artikeln byggde på en telefonintervju med en relativt okänd vetenskapsman i Delhi, som nu medgett att hans påståenden var spekulationer som inte baserade sig på vetenskapliga resultat.

Uppgifterna i artikeln hamnade sedan via omvägar i IPCC:s rapport åtta år senare utan att ha genomgått någon vetenskaplig källkritik, uppger The Sunday Times.

Voodoo-vetenskap

IPCC:s ordförande Rajendra Pachauri har tidigare avfärdat kritik mot Himalayapåståendet som "voodoo-vetenskap". Professor Murari Lal, som var ansvarig för IPCC-rapportens kapitel om glaciärer, har dock nyligen medgett att hans kunskaper i ämnet är bristfälliga och att han inte är någon expert på glaciärer.

Avslöjandet är det senaste i en rad kontroverser och skandaler kring den forskning som bedrivs om klimatförändringen.

Tidigare i vintras tog sig hackare in i databasen på det ansedda brittiska klimatforskningsinstitutet i Norwich och publicerade forskarnas e-postmeddelanden.

Uttryck och formuleringar i meddelandena sades visa att forskarna manipulerat forskningsresultat för att överdriva klimatförändringen och att de försökt mörklägga resultat som inte stöder teorin om den globala uppvärmningen.
(Av Patrick Holmström)

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes