Hoppa till huvudinnehåll

På fredsmarsch

"Kärnvapen - nej tack; inga flere mord". 1980-talet var inte bara ett ytligt decennium för materialism. Då befrämjade man fred i världen med marscher genom många nationer.

Fredsrörelsen växte sig stark från och med 1960-talet, men levde vidare in på sjuttiotalet och åttiotalet.

Redaktionen för Veckans puls möter ett stort internationellt sällskap på tågstationen i Karis. Man skall marschera ända till Moskva och Minsk.

Men hur ser dagens unga på fredsmarscher? I Bang hör man vad de unga tycker. Barbro Enckell är aktiv och samlar in namn mot vapen, men andra ungomar i Lönkans högstadium är mycket skeptiska. Charlotta Boucht har varit på en fredsmarsch, som blev ett minne för livet. Också cykelmarschen till Tröndelag var en aktion mot kärnvapen.

Text: Ida Fellman

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Jag, Laban - Tobias Zilliacus spelar sexåring i sin mammas värld

  Antonia Zilliacus om lilla Labans värld.

  "Det här är jag, Laban - fast nej, det är ju bara en bild av mig. När jag tänker och föreställer mig alla dem som säger jo eller nej, då blir det bilder inne i mitt huvud..." Antonia Zilliacus serie Jag, Laban är ett starkt drama som å ena sidan är typiskt för sin tid (sjuttiotalet) men också beskriver barnets allmängiltiga tillvaro som är lika aktuell nu som då.

 • Fastlagsdagar med backe och bullar

  Karneval, pulka och sexigt ätande av fastlagsbullar.

  Fastlagen är de tre dagar som kommer före den fyrtio dagar långa påskfastan. För dem som inte följer kyrkoåret är fastlagen dagar att åka pulka och frossa i bulla.

 • Fastlag på Lilla torget

  Georg Malmsten och barnen firar med sång, bollar och bullar.

  Georg Malmsten och barnen firar fastlag med sång, bollar och bullar i barnprogrammet Vi på Lilla torget.

Nyligen publicerat - Arkivet