Hoppa till huvudinnehåll

Viking Line överväger gas som bränsle

Viking Line. Bild: Yle/Fred Wilén fartyg,mell,rederi,viking,viking line,viking xprs

Viking Line planerar att införa gasdrivna motorer i två nya färjor som ska trafikera mellan Åbo och Stockholm.

Gas är miljövänligare, det är egentligen det renaste fossila bränslet som finns på marknaden i dag. Det finns inga partiklar alls i utsläppen.

För en vanlig människa är den största skillnaden att gasmotorns avgas inte syns med blotta ögat, säger Tony Öhman som är teknisk direktör på Viking Line.

Det är i första hand nya miljökrav som får företaget att fundera på gas. År 2015 ska rederierna i Östersjön minska svavelhalten i fartygsbränslet till en femtondedel av dagens mått. Då går det inte längre att använda den nuvarande oljan utan extra miljöåtgärder.
Rederierna vill stoppa miljökravet
Rederierna i Finland vill ändå stoppa miljökravet, som är en överenskommelse mellan länder i Östersjöregionen.
- Vi motsätter oss av den enkla orsaken att kostnaden för den här sänkningen skulle bli alldeles för hög.
Med dagens bunkerpriser skulle det bli en tilläggskostnad på över 800 miljoner euro. För att det ska bli en hållbar lösning krävs det att besluten blir globala, att det gäller alla, säger vd Olof Widén.

Widén tror inte heller att gas skulle bli en populär lösning. Den flytande gasen kräver fyra gånger större tankar än oljan och den lokala distributionen kan ställa till med problem.

- Det är lättare för färjor att planera in gas eftersom de har två fasta hamnar där de tankar. Lastsjöfarten använder olika hamnar hela tiden, säger Widén.

Det finns omkring 50 gasdrivna fartyg i världen, men Viking skulle bli först i Östersjön. Om motståndarna lyckas stoppa miljökravet kan det hända att bolaget måste tänka om.

- Då kommer det nuvarande bränslet att vara väldigt konkurrenskraftigt, då får vi göra ett nytt övervägande, säger Tony Öhman som är teknisk direktör på Viking Line.

Han tror ändå att gas kommer att vara ett förmånligare och längre användbart alternativ än olja i framtiden.

(Av Ann-Lis Fredriksson)

Kommentarer

 • Rätt att förbjuda "burkini"?

  Ska myndigheterna blanda sig i hur man klär sig på stranden?

  Nytt resetips för alla på väg till Rivieran: Klä av dig ordentligt! Annars kan du få med polisen att göra. Det lätt absurda är alltså att polis nu patrullerar på vissa franska sandstränder för att kolla att folk faktiskt är tillräckligt avklädda. Att inte vara avklädd anses nämligen vara en provokation, bland annat enligt borgmästaren Michel Py i byn Leucate.

 • Kyrkslätt ger grönt ljus för Räikkönens motocrossbana

  "Bara fågelkvitter och lövens sus hörs".

  Kimi Räikkönen behöver inget miljölov för sin motocrossbana på Porkala udd, anser miljövårdsmyndigheten i Kyrkslätt. Det var i våras Svenska Yle avslöjade att banan saknar tillstånd.

 • Lappviken - Röster ur själarnas rum en publiksuccé

  Nästan 3000 besökte evenemanget.

  Nästan 3000 nyfikna, fascinerade och också bestörta besökare: Radioteaterns ljudinstallation i det gamla Lappvikens sjukhus var en publikmagnet under Konstens natt i Helsingfors.

 • Antti Muurinen: En tionde plats är vårt mästerskap

  Antti Muurinen litar på att HIFK hålls kvar i fotbollsligan.

  Med tio omgångar kvar av fotbollsligan ligger HIFK på kvalplats. Enligt lagets nya tränare Antti Muurinen kommer HIFK att vara ett ligalag även nästa säsong.

Läs också

Nyligen publicerat - Ekonomi