Hoppa till huvudinnehåll

Traktorerna kommer till Finland

När traktorerna kom till Finland färdades man långa sträckor för att visa upp detta tekniska under. 1925 samlade Fordsons traktorkaravan tusentals åskådare.

Traktorn uppfanns i slutet av 1800-talet. I början av 1900-talet kom den större produktionen igång. Den populäraste traktorn var Henry Fords modell Fordson.

1925 körde en storslagen traktorkaravan genom Finland från Karleby via Nystad och Åbo till Helsingfors. Man ville visa upp de splitternya Fordson-traktorerna på 13 olika orter. Eftersom traktorerna körde över 1300 kilometer var man tvungen att hålla många kaffepauser

Det stora genombrottet för traktorer i Finland kom på mellankrigstiden. 1939 hade staten 400 traktorer enbart för vägarbete.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Ge oss sexualupplysning!

  "Jag var 14 år när jag blev gravid."

  "Jag var 14 år när jag blev gravid, jag hade aldrig hört talas om preventivmedel." Så säger en anonym kvinna 1968.

 • Att vara en ogift ung mamma på ett mödrahem

  Vad gör man om man märker att man väntar barn 1980?

  Den månatliga skräcken för att vara gravid har inte försvunnit trots p-pillren. Och vad gör man om man märker att man väntar barn 1980? Om man inte har bostad, man eller jobb? För vissa kan Ensikoti vara en hjälp i nöden.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

Nyligen publicerat - Arkivet