Hoppa till huvudinnehåll

70 år sedan januariförlovningen

Finlands Fackförbunds Centralorganisation kontor i Helsingfors
Finlands Fackförbunds Centralorganisation kontor i Helsingfors Bild: Yle finlands fackförbunds centralorganisation

Det är 70 år sedan den så kallade januariförlovningen. Mitt under vinterkriget deklarerade arbetsgivarnas centralorganisation att den godkänner facket och Fackcentralen FFC som förhandlingspart.

Parterna kom överens om att de i fortsättningen försöker lösa konflikter i första hand förhandlingsvägen. Januariförlovningen är grunden till de finländska arbetsmarknadssystemet med inkomstpoltik och trepartförhandlingar.

Januariförlovningen lästes upp i Yles kvällsnyheter den 23 januari 1940 mitt under brinnande vinterkrig.
Uppgörelsen gav arbetarna fick rätt att organisera sig. Det var en signal till Norden om att Finland höll på att bli en nordisk demokrati.

Socialminister K. A. Fagerholm tog initiativet och deklarationen stärkte försvarsviljan över klass- och partigränserna.

Arbetsgivarna godtog inte ännu här kollektivavtal.
Spåren efter inbördeskriget var djupa, historikern Tapio Bergholm säger att relationerna mellan arbetarna och arbetsgivarna nu började normaliseras.

- Finland måste se ut som en nordisk demokrati. I Sverige, Norge och Danmark betydde en nordisk demokrati att arbetarna hade rätt att organisera sig fackligt.

Bergholm anser att januariförlovningen har fått en större betydelse än vad den hade för att den kom till mitt under vinterkriget. Han anser att utgången i andra världskriget, där de allierade demokratierna vann, hade en större betydelse för Finlands arbetsmarknad än själva förlovningen. Arbetsgivarna tvingades till förhandlingar och till att godkänna kollektivavtal.

Förlovning då - skilsmässa nu?

Historikern Bergholm säger att det finländska sättet att lösa stora problem med inkomstpolitik har överlevt länge och att Finland nu kanske igen bara följer de övriga nordiska länderna och börjar sluta industri- eller branschvisa avtal.

(Av Rabbe Nilsson)

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes