Hoppa till huvudinnehåll

”Alla andra gör det också”

I mitt arbete stöter jag om och om igen på vissa påståenden då jag diskuterar rusmedel med ungdomar. Jag skulle här vilja ta upp dem och kommentera dem. Det är alltså fråga om ungdomars förklaringar till sin rusmedelsanvändning.

”Alla andra gör det också”. En klassiker, men ett argument som inte bär långt. Alla andra använder inte alls rusmedel. Bland 8-9.-klassisterna är det endast 15% som röker dagligen, 16% som dricker sig fulla en gång i månaden eller oftare, 2% som använder cannabis och 1% som använder andra droger. Egentligen kan vi säga att de flesta andra INTE använder rusmedel överhuvudtaget.

”Man måste ju prova på allting”. Nej, det måste man faktiskt inte, speciellt inte om det finns en risk att den första gången blir den sista gången man provar på någonting alls. Man behöver inte prova på rusmedel precis som man inte heller behöver prova på att hoppa ur ett flygplan utan fallskärm eller äta småspik. Man har alltid ett val och då kan man välja att inte göra sådant som för med sig stora risker för en själv och andra. Dessutom finns det en hel del som det bara lönar sig att vänta på att prova till ett senare skede av livet.

”Man ska ju leva för fullt då man är ung”. Visst, det ska man. Man skall leva för fullt och njuta av allt det härliga livet som ungdomen för med sig. Och till ungdomen hör vänner, hobbyer, fritid, starka känslor som t.ex. förtjusning och kärlek. Såklart ingår det också endel negativa känslor och tråkiga saker, men allt detta är ändå så mycket bättre att erfara utan rusmedel. Att leva för fullt är att känna för fullt och vara 100% närvarande i sitt liv, inte att sudda ut tillvaron med skadliga ämnen.

Istället för lama förklaringar skulle jag önska att alla funderade för sig själva på sitt eget liv och utgående från det göra möjligast goda val. Gör det som ni faktiskt vill göra, inte det som ni tror att alla andra gör. Prova på sunda saker och välj vad det är som ni egentligen tycker är värt att prova på och vad som inte är det. Lev för fullt och försök njuta av ungdomen och allt det fina den för med sig.