Hoppa till huvudinnehåll

Trä-Vallgård rustas upp

Helsingfors stad beslöt 1979 att bevara Trä-Vallgård som helhet på grund av sitt kulturhistoriska och arkitektoniska värde.

Tv-nytt besöker Trä-Vallgård en vintrig och solig februaridag. Helsingfors har beslutit att bevara Trä-Vallgård som en arkitektonisk helhet. I Trä-Vallgård fanns 71 hus, varav Helsingfors stad ägde 41. Tomterna ägdes av staden.

Husen är byggda på 1910- och 1920-talen och 1979 var de i ganska dåligt skick och i behov av reparation. Stockstommarna var i relativt gott skick, men ytorna förfallna och i synnerhet sanitetsutrustningen var dålig.

Av de 700 bostäder som fanns, hade över 500 avträde på gården eller i källaren, och badrum eller bastu var ovanligt.

Husen skall kopplas till fjärrvärmenätet, få nya kök, badrum och WC.

Vi reser med filmen till ett vintrigt och soligt Helsingfors, som påminner om en liten by med sina stora snödrivor.

Via länkarna nedan kan ni se mera om trähus och Helsingfors.

Text: Ida Fellman

Helsingfors – vår huvudstad sedan 1812

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

Nyligen publicerat - Arkivet