Hoppa till huvudinnehåll

Analinkontinens (avföringsinkontinens)

Avföringsinkontinens är en rätt vanlig åkomma - och en besvärlig sådan. Bild: YLE/Derrick Frilund
Avföringsinkontinens är en rätt vanlig åkomma - och en besvärlig sådan. Bild: YLE/Derrick Frilund Bild: YLE/Derrick Frilund vessa

En lyssnare har sedan många år tillbaka haft problem med att ändtarmen inte håller tätt. Det läcker både luft och avföring. Lyssnaren har tidigare besökt en läkare som inte kunde ställa någon diagnos. Vad kan detta bero på och vem kunde hjälpa?

Patienten lider av analinkontinens. Ändtarmens slutarmuskel håller inte tätt utan släpper igenom både luft och avföring. Patienten borde besöka en proktolog (grek: proktos = ändtarm), som oftast är en kirurg och specialiserad i sjukdomar i ändtarmen och analöppningen.

Avföringsinkontinens drabbar oftast äldre människor och är ett inte helt ovanligt, men naturligtvis besvärligt problem.

Framfall av tarmen, tumörer, och neurologiska sjukdomar kan leda till analinkontinens. Den vanligaste orsaken är dock att ändtarmens slutarmuskel helt enkelt har blivit förslappad.

Vid lindriga besvär kan slutarmuskeln tränas upp med samma bäckenbottenövningar som används vid urininkontinens. Vid svårare fall kan operation komma ifråga, men någon helt enkel eller perfekt fungerande metod finns inte. Innan man tar ställning till vidare åtgärder mäter man styrkan i slutarmuskeln.
De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

 • Fiskets natt, Kållby

  Forellfiske, sumodräkter och brinnande bilar vid åstranden.

  Varje år sedan 2001 fylls Esse å med forell och åstranden av bybor. Fiskets natt är en dold pärla bland Österbottens otaliga sommarevenemang.

 • Finlands längsta vägg, Brahestad

  En överraskande lång vägg förbluffar i Brahestad.

  I Brahestads trähusområde döljer sig en oväntad sevärdhet. Är det här Finlands längsta vägg?

 • Art Bank, Pargas

  Nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning.

  Surrealism i skärgården. I nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning kan du bekanta dig med en av 1900-talets mest kända surrealistiska konstnärers verk och träffa hans finlandssvenska reinkarnation.

 • Peuran polku – Renstigen

  En sydlig vildmark där du får vandra i lugn och ro.

  Du behöver inte flyga till Lappland för att uppelva vildmarkens lugn och ro. Den sydliga Peuran polku, eller Renstigen på svenska, erbjuder rusningsfri vandring med låg tröskel.

Läs också

Webbdoktorn

Nyligen publicerat - Hälsa