Hoppa till huvudinnehåll

Oravais tvekar i frågan om fusion med Vörå-Maxmo

Över 40 deltagare på mötet i Österby.
Över 40 deltagare på mötet i Österby. Bild: Patrik Enlund/YLE informationsmöte

Det kan bli fusion med Vörå-Maxmo men det kan lika gärna bli fortsatt självständighet. Oravais är nämligen en delad kommun, det är de helt överens om, Ann-Kristin Redlig och Mona Strand. Båda är medlemmar i kommunstyrelsen i Oravais.

Redlig och Strand var två av drygt 40 åhörare när Österby på onsdagen informerades om planerna på sammanslagning med Vörå-Maxmo. Det var det åttonde informationstillfället. Särkimo står sist i tur. Sedan väntar folkomröstningen den 14 februari.

Det största mötet hölls i Oravais centrum med 130 deltagare. På finskt håll har intresset varit magert - bara 6 personer av Oravais finskspråkiga minoritet deltog i det finska mötet, berättar kommundirektör Christina Öling.

Ölings intryck är att de positiva tongångarna till en sammanslagning är övervägande i Vörå-Maxmo. Där har man å andra sidan erfarenheter av en nyligen genomförd fusion utan större problem. Hon förstår att det kan vara andra tongångar i Oravais. I Oravais handlar det ju faktiskt om ett val - samgång eller självständighet. Hur det går? Öling vägrar agera spågumma.

Österby har haft egen folkomröstning redan
Det som diskuterades på mötet i Österby var skatter, service, sjukvård, vem vinner och vem förlorar. Frågorna kändes igen från tidigare möten. Annorlunda än andra byar var Österby endast i att byn redan haft en egen folkomröstning. Resultatet blev att en överväldigande majoritet beslöt att man ansöker om byte till Nykarleby om Oravais upphör existera som självständig kommun.

Både Redlig och Strand säger sig förstå byns inställning. Längst i norr har Österby nära till Nykarleby medan vägen blir lång till Vörå centrum. Söndag kväll den 14 februari, kanske en timme efter att vallokalerna stängt, borde centralvalnämnden ha räknat rösterna. Då vet vi också vad invånarna i Österby gör. Formellt är det kommunernas fullmäktigeförsamlingar som fattar beslutet, men många har ren sagt att är resultatet tydligt följer man folkets val.


(Av Kjell Vikman)

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten