Hoppa till huvudinnehåll

Sexualupplysning för barn 1967

Varför skall det vara så svårt att berätta om hur barn blir till? undrar redaktör Lars Biström på finska. Det skall Synvinkeln råda bot på, med hjälp från Sverige.

Maj-Brith Bergström-Walan från Sverige är expert på att undervisa om fortplantning och sexualliv. Här berättar Maj-Brith för unga blyga finlandssvenska barn om deras könsliv.

Maj-Brith börjar med att berätta skillnaden mellan pojke och flicka, som ligger i könsorganen. Maj-Brith visar schematiska bilder av könsorganen, och introducerar ord som sädesledare och penis. Så går hon över till flickornas könsorgan med livmoderhåla, äggledare, äggstock.

Maj-Brith kommer över till puberteten med menstruation, sädestömning och sädesceller. Och plötsligt är barnet inne i magen.

Med jämna mellanrum slänger Maj-Brith ut frågor till barnen. "Har Benita hört ordet menstruation?", "Vet Johannes vad en sädesvätska är?", "Vet Henrik om pojkar har några äggstockar?".

Maj-Brith berättar också om hur det är sköta om barn, och hon påpekar modernt att också pappan kan sköta om babyn.

Mot slutet är barnen lite modigare och har kanske lärt sig något.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

Nyligen publicerat - Arkivet