Hoppa till huvudinnehåll

Viking ADCC byggs inte färdig - avtalet sades upp

Bild: Viking LIne adcc

Viking Line har sagt upp kontraktet med det spanska varv som skulle bygga Viking ADCC.

Viking Line har meddelat att kontraktet med det spanska varvet Astilleros de Sevilla är uppsagt. Bygget av Viking ADCC är kraftigt försenat. Enligt planerna skulle fartyget ha blivit klart redan i fjol. Sedan hette det att bygget är klart på senhösten 2010. Bristen på komponenter och varvets ekonomiska svårigheter uppges ligga bakom förseningarna.

Uppsägningen sker enligt kontraktsbestämmelserna om leveransförsening. Viking Line redan i höstas börjat misstänka att leveransen inte kommer att ske i tid. Kontraktet fick brytas då färjan inte hade levererats 210 dagar efter det överenskomna datumet. Det var i dag på måndagen.
Inte bråttom med en ny beställningBeställningen var värd 60 miljoner euro. De förhandsbetalningar som Viking Line har gjort är säkrade med bankgarantier, men all tid och energi som har lagts ner på projektet är förstås en förlorad insats, säger vice vd Jan Hanses.

Fartyget skulle sättas i trafik mellan Åland och Sverige.
Det här var det första nybygget som Viking Line hade tänkt lägga in på den korta rutten över Ålands hav. Viking ADCC skulle enligt planerna ta 1 500 passagerare och 320 bilar. - Det är ändå inte så bråttom med en ny färja mellan Mariehamn och Kapellskär, säger Hanses. Efter att Viking XPRS sattes in på Tallinn-rutten, har Rosella skött trafiken mellan Kapellskär och Mariehamn, och den har skötts bra.
Beslutet torde inte påverka de finländska varven
De finländska varven har länge väntat på nya fartygsorder, men Hanses tror att Viking Lines beslut att säga upp kontraktet knappast har någon betydelse för varven i Finland, eftersom de finländska varven talat om helt andra projekt.

Viking ADCC är till hälften färdigt. Fartyget tillhör det spanska varvet tills det är levererat, och nu då leveransen inte blir av, kan varvet fritt bestämma vad det vill göra med skrovet.
- Viking Line har givetvis ett intresse i fartyget, eftersom vi hade beställt just ett sådant fartyg, men det återstår att se till vilket pris det kan levereras och vilka andra villkor som är aktuella.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland