Hoppa till huvudinnehåll

Arbetskraft och unga i fokus för Österbottens te-central

Exportandelslaget Viexpo, Markus Jussila, vd Mikael Kvist, styrelseordförande Kaj Suomela
Exportandelslaget Viexpo, Markus Jussila, vd Mikael Kvist, styrelseordförande Kaj Suomela Bild: YLE/ Kjell Vikman mikael kvist

Österbottens Ely-central, eller TE-centralen som den hette ännu i fjol, delade förra året ut 136 miljoner euro i stöd för landsbygdsutveckling, företagsverksamhet, jordbruk och för att främja sysselsättningen i Österbotten och Mellersta Österbotten.

72 miljoner euro gick till landskapet Österbotten och 32 miljoner till Mellersta Österbotten. Det handlar bland annat om företagsstöd, investeringsstöd, startstöd för unga företagare, stöd för generationsväxlingar inom gårdsbruk, kommunersättningar för asylmottagningarna med mera. Det ekonomiskt mörka fjolåret har också märkts av, säger Kaj Suomela.

Också de företag som har varit tvungna att permittera har haft möjlighet att utnyttja TE-centralens stöd för utbildning av personalen.

Nytt för 2010 är att TE-centralens ansvarsområdet har blivit bredare med biblioteksärenden, ungdoms- och idrottsärenden och utvidgat ansvar då det gäller invandringsfrågor.

Det här året delar Ely-centralen ut ungefär samma belopp som i fjol och det är arbetskraftsfrågor som är i fokus.


(Av Agneta Glad)

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten