Hoppa till huvudinnehåll

Fyn och den starka danska lokalmatskulturen

Matias, Anne-Line, Stuart och barnen ute med grisar och får

371 fruktträdgårdar, 8 mejerier och 7 bryggerier på en yta som motsvarar halva Nyland eller en fjärdedel av Skåne… den lokala matkulturen är stark på Fyn. Vägarna kantas av gårdsbutiker och råkar man vara här i slutet av juni kan man smaka på dom flesta lokala specialiteterna på Kulinarisk Sydfyn (en stor matfestival i Svendborg).

Vi har smakat oss fram till några favoriter under vår resa.

Bildgalleri från Svendborg och Fyn med omnejd:

Restauranger och övrig mat & dryck:

Restaurang 5 i Svendborg
Restaurang 5
Jeff Scott Foster gör fantastisk mat av traktens råvaror. Här kan man äta det bästa av Fyn till ett relativt billigt pris. Ett plus för de många lokala ölsorterna och akvaviter från Sydfynsk Akvavit.
www.restaurant5.dk

En proppfull uteterass på Jettes diner
Jettes diner
Ovanligt ambitiöst kök för att vara en restaurang som mest bjuder på hamburgare. Riktigt, riktigt gott och populärt bland den lokala befolkningen. Marknadsför sig med Fast slowfood – ett fungerande koncept.
www.jettesdiner.dk

Matias och Michael på besök i ett bryggeri
Lokala bryggerier
Passa på att besöka dom lokala bryggerierna. På 30 km:s radie från Svendborg finns bl.a nedanstående bryggerier som alla har egna butiker. Genomgående hög kvalitet och intressanta ölsorter. Vi besökte Gundestrups mejeri- och brygghus som bl.a. tillverkar världens enda öl där ostvassla används i ölproduktionen. Här får du också Fynsk rygeost som vi använde i programmet.
Gundestrups mejeri och brygghus
Bryggeriet Refsvindige gör bl.a. prisbelönta Ale 16
Oerbaek bryggeri med bl.a ekologiska öl och egen ciderproduktion

Ostbutiken Ostespecialisten i Svenborg utifrån
Svendborg centrum och små specialbutiker
Strosa omkring i mysiga Svendborgs centrum och besök små specialbutiker.
Öko-mor, Ostbutiken och Vinbutiken med flera.


Svendborg har naturligtvis också en egen pölsevogn som har röstats till en av Fyns bästa. Jeff invigde oss i den lokala traditionen – pölse m. bröd, och kakao som matdryck !


Strynö med bara 220 invånare har en egen pub i ett hus som närmast påminner om ett dockhus.

Övernattning:


Strynö mejeri
Vill man övernatta på Strynö finns det ett trevligt ställe i det nedlagda mejeriet. På Strynö mejeri kan man hyra lägenheter och också bli serverad mat som delvis är gjord av lokala produkter. Ett plus i kanten för goda smörrebröd.
www.strynoe-mejeri.dk

Hotel Aerö utifrån
Hotel Aerö
Hotel Aerö med danskt ö – ett bra hotell i centrala Svendborg alldeles intill hamnen och restaurang 5.
www.hotel-aeroe.dk

Michael utanför ett semesterhus
Semesterhus
Stannar man en längre tid i skall man definitivt hyra ett semesterhus. På öarna Langeland och Thurö finns det många hus som man kan hyra. Oftast kan man hyra enbart för en hel vecka men vissa hus går också att hyra för kortare tider. Uthyrningen sköts mest via uthyrningsföretag.
www.novasol.com
www.dancenter.se

Jeff och Matias äter dansk pölse
Jeffs resetips:

Sushinu
Mitt favoritställe, om man inte räknar med min egen restaurang.
www.sushinu.dk

Kulinarisk Sydfyn
Skandinaviens största livsmedelsmarknad, där alla lokala produkter finns representerade. Går varje år av stapeln sista veckan i juni. I år infaller marknaden 26-27 juni 2010.
www.kulinarisksydfyn.dk

Gundestrup Mejeri- og Bryghus
Högklassigt öl och lokala ostar producerade av en lokal ”bydåre” - han är helt enkelt toppen!
www.mejeri-bryg.dk

Aqua Vitae Sydfyn
Lokalt brännvin gjort på de bästa råvaror Fyn har att erbjuda. Den här killen lever för de upplevelser han kan ge andra.
www.aquavitaesydfyn.dk

Konnerup & co
Det här är nog den bästa chocolatier jag vet. De har en mycket fin affär med speciella produkter.
www.konnerup-co.dk

Klicka på stiften på kartan för att närmare bekanta dig med resetipsen för Svendborg och Fyn:

Visa Visa kartan och resetipsen från Svendborg och Fyn i nytt fönster

(Expert: Matias Jungar)

Läs också

Nyligen publicerat - Resa