Hoppa till huvudinnehåll

Bettina träffar Caj och Stefan Bremer

Caj Bremer och Stefan Bremer, far och son, hör till de mest betydande fotograferna i Finland. Bettina träffar dem och de diskuterar personlighet och fotografering.

Informationsruta

På Ateneums konstmuseum i Helsingfors pågår en utställning med Caj Bremers fotografier 19.2-16.5.2010

Caj Bremer (f. 1929) fick sin grundutbildning som ateljéassistent, men började jobba som fotograf på Hufvudstadsbladet 1952.

Därefter arbetade han på Lehtikuva och Viikkosanomat. Viikkosanomat lades ned i mitten av 1970-talet, men Bremer hade redan före det anställts som fotograf vid Helsingin Sanomat.

Dessutom arbetade Caj Bremer med modefotografering för Helsingforssalonger och damtidningen Me Naiset. Senare blev Bremer också professor.

Caj Bremer är humanist och har ett intresse för människor och deras närmiljöer. Hans bilder innehåller ofta humor. I hans bilder ser kändisarna och de vanliga människorna ut att vara lika lätta att närma sig.

Cajs son Stefan Bremer (f.1953) har fortsatt traditionen som fotograf. Han är en av de mest betydande fotograferna inom den moderna fotokonsten i Finland och professor vid Konstindustriella högskolan.

Bettina Sågbom träfar far och son i ateljen och vid fotografierna när de planerar Caj Bremers utställning på Ateneum. Det blir ett avslappnat och roligt samtal.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.