Hoppa till huvudinnehåll

"Jag hoppas på fågelinfluensan" - tankar kring eutanasi

Gwen Marttinen har länge kämpat för att få dö om hon inte längre vill leva - och ändå få välsignelse av kyrkan. Hon talar för eutanasi i alla lägen.

Gwen Marttinen är medlem i föreningen Exitus som är för dödshjälp. Hon är sjuk och trött och framför allt mycket ensam och olycklig.

Gwen minns bittert sin barndom som ledsam och olycklig, det var ingen som accepterade och älskade henne som hon var. Gwen var sjuklig och ensam.

Gwens äktenskap var dock lyckligt, men nu har hennes make dött och hon har inga släktingar eller vänner. Den som hjälper henne är dock hennes fysioterapeut och det är också han som skall hjälpa henne då hon bestämmer sig för att lämna livet.

Men Gwen Marttinen är fylld av ångest för att hennes gud inte skall ge henne nåd och förlåtelse om hon tar sitt liv.

Gwen Marttinen har deltagit i många diskussioner kring eutanasi. Hon diskuterar ihärdigt med läkare och präster som motbevisar hennes argument.

Hälsa och sjukdom

Religion och livsåskådning

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Jag, Laban - Tobias Zilliacus spelar sexåring i sin mammas värld

  Antonia Zilliacus om lilla Labans värld.

  "Det här är jag, Laban - fast nej, det är ju bara en bild av mig. När jag tänker och föreställer mig alla dem som säger jo eller nej, då blir det bilder inne i mitt huvud..." Antonia Zilliacus serie Jag, Laban är ett starkt drama som å ena sidan är typiskt för sin tid (sjuttiotalet) men också beskriver barnets allmängiltiga tillvaro som är lika aktuell nu som då.

 • Fastlagsdagar med backe och bullar

  Karneval, pulka och sexigt ätande av fastlagsbullar.

  Fastlagen är de tre dagar som kommer före den fyrtio dagar långa påskfastan. För dem som inte följer kyrkoåret är fastlagen dagar att åka pulka och frossa i bulla.

 • Fastlag på Lilla torget

  Georg Malmsten och barnen firar med sång, bollar och bullar.

  Georg Malmsten och barnen firar fastlag med sång, bollar och bullar i barnprogrammet Vi på Lilla torget.

Nyligen publicerat - Arkivet