Hoppa till huvudinnehåll

Råd till bilister i vintertrafik

Vintern innebär förargelse för alla bilister, menar Bo Eklöv. Här ger han dock råd hur man kan köra iväg en snöig och kall vintermorgon.

En bilist med bilen stående på gatan har svårt att hitta något muntert i snön. Först behöver man hacka och spade för att få fram bilen. Sedan blir det ett projekt att ta sig in i bilen.

Bo Eklöv ger rådet då det gäller igenfrysta lås att smörja dem före vintern; men om man inte har gjort det behöver man de moderna specialoljorna som finns för billås. Man bör inte ta tunn symaskinsolja, den fryser. Dörrlister skall behandlas med talk och glycerin.

Efter att man fått upp dörren bör man tänka på sin egen hälsa och inte genast sätta sig på det iskalla förarsätet. Ett enkelt knep är en tjock dagstidning på sitsen.

Sedan kommer det största problemet - hur få bilen att starta. Oljan har stelnat, orenheterna i motorn har stelnat och ackumulatorn fungerar inte i kylan. Parkera helst i en nedförsbacke så att startmotorn inte ansträngs. Bo Eklöv tycker att man skall ha en låg tomgång på 1-2 minuter.

Kylargardin och ett vintertermostat ger full glädje åt bilens värmeapparat.

Vad beträffar vinterringar är man oense om huruvida de är bra eller ej. Vissa menar att riktigt utslitna sommarringar är de bästa vid halka. Bo Eklöv rekommenderar vinterringar, men påpekar att inga ringar ger ett sådant fäste som ringar på sommaren.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Jag, Laban - Tobias Zilliacus spelar sexåring i sin mammas värld

  Antonia Zilliacus om lilla Labans värld.

  "Det här är jag, Laban - fast nej, det är ju bara en bild av mig. När jag tänker och föreställer mig alla dem som säger jo eller nej, då blir det bilder inne i mitt huvud..." Antonia Zilliacus serie Jag, Laban är ett starkt drama som å ena sidan är typiskt för sin tid (sjuttiotalet) men också beskriver barnets allmängiltiga tillvaro som är lika aktuell nu som då.

 • Fastlagsdagar med backe och bullar

  Karneval, pulka och sexigt ätande av fastlagsbullar.

  Fastlagen är de tre dagar som kommer före den fyrtio dagar långa påskfastan. För dem som inte följer kyrkoåret är fastlagen dagar att åka pulka och frossa i bulla.

 • Fastlag på Lilla torget

  Georg Malmsten och barnen firar med sång, bollar och bullar.

  Georg Malmsten och barnen firar fastlag med sång, bollar och bullar i barnprogrammet Vi på Lilla torget.

Nyligen publicerat - Arkivet