Hoppa till huvudinnehåll

Lyssnarnas frågor om sex 1970

Det är sorgsna människor i nöd som har skickat in brev om sex och samlevnad till Rundradion. Man frågar om (dåligt) sex kan ge cancer, om homosexualitet och preventivmedel.

En 54-årig kvinna är mycket olycklig, hon är ordentligt angripen av cancer och tror att otillfredsställande samlag har varit orsaken till hennes cancer.

Experterna menar att man inte kan säga att cancern kommit av samlagen. Möjligen kan svår sexuell missanpassning påverka.

Däremot, menar experten, framkallar samlag som sådant inte cancer utan är det slutliga uttrycket för vår sexualitet och ger oss fysiskt och psykiskt tillfredsställelse.

Ovetande 14-åring frågar när man kan bli med barn och om man ka ha samlag under menstruation.

Vad betyder homosexualitet? Signaturen "Änka med flera söner" har träffat flera intellektuella människor som har homosexuell läggning. Är homosexualiteten medfödd eller social? Bör homosexuella avhålla sig från yrken där de har kontakt med unga människor?

En man på 64 år är olycklig för att han inte mera kan ha samlag på grund av sina medicinier. Måste man sluta med sitt sexualliv när man är äldre, undrar han?

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet