Hoppa till huvudinnehåll

Lyssnarnas frågor om sex 1970

Det är sorgsna människor i nöd som har skickat in brev om sex och samlevnad till Rundradion. Man frågar om (dåligt) sex kan ge cancer, om homosexualitet och preventivmedel.

En 54-årig kvinna är mycket olycklig, hon är ordentligt angripen av cancer och tror att otillfredsställande samlag har varit orsaken till hennes cancer.

Experterna menar att man inte kan säga att cancern kommit av samlagen. Möjligen kan svår sexuell missanpassning påverka.

Däremot, menar experten, framkallar samlag som sådant inte cancer utan är det slutliga uttrycket för vår sexualitet och ger oss fysiskt och psykiskt tillfredsställelse.

Ovetande 14-åring frågar när man kan bli med barn och om man ka ha samlag under menstruation.

Vad betyder homosexualitet? Signaturen "Änka med flera söner" har träffat flera intellektuella människor som har homosexuell läggning. Är homosexualiteten medfödd eller social? Bör homosexuella avhålla sig från yrken där de har kontakt med unga människor?

En man på 64 år är olycklig för att han inte mera kan ha samlag på grund av sina medicinier. Måste man sluta med sitt sexualliv när man är äldre, undrar han?

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

  • Påskägg i de vackraste färger och mönster

    Vill du lära dig att måla vackra påskägg med vaxteknik?

    Vill du lära dig att måla vackra påskägg med vaxteknik? Här får du noggranna instruktioner i äggmålningens grunder. Men man kan också göra det lätt för sig och bara måla på äggen med vattenfärger.

  • Påskbrasor i Österbotten

    I Österbotten är det tradition att bränna påskbrasor.

    I Österbotten är det tradition att bränna påskbrasor. Viktigast är kanske att ha den största brasan så att invånarna i grannkommunen blir avundsjuka.

Nyligen publicerat - Arkivet