Hoppa till huvudinnehåll

Lyssnarnas frågor om sex 1970

Det är sorgsna människor i nöd som har skickat in brev om sex och samlevnad till Rundradion. Man frågar om (dåligt) sex kan ge cancer, om homosexualitet och preventivmedel.

En 54-årig kvinna är mycket olycklig, hon är ordentligt angripen av cancer och tror att otillfredsställande samlag har varit orsaken till hennes cancer.

Experterna menar att man inte kan säga att cancern kommit av samlagen. Möjligen kan svår sexuell missanpassning påverka.

Däremot, menar experten, framkallar samlag som sådant inte cancer utan är det slutliga uttrycket för vår sexualitet och ger oss fysiskt och psykiskt tillfredsställelse.

Ovetande 14-åring frågar när man kan bli med barn och om man ka ha samlag under menstruation.

Vad betyder homosexualitet? Signaturen "Änka med flera söner" har träffat flera intellektuella människor som har homosexuell läggning. Är homosexualiteten medfödd eller social? Bör homosexuella avhålla sig från yrken där de har kontakt med unga människor?

En man på 64 år är olycklig för att han inte mera kan ha samlag på grund av sina medicinier. Måste man sluta med sitt sexualliv när man är äldre, undrar han?

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Jag, Laban - Tobias Zilliacus spelar sexåring i sin mammas värld

  Antonia Zilliacus om lilla Labans värld.

  "Det här är jag, Laban - fast nej, det är ju bara en bild av mig. När jag tänker och föreställer mig alla dem som säger jo eller nej, då blir det bilder inne i mitt huvud..." Antonia Zilliacus serie Jag, Laban är ett starkt drama som å ena sidan är typiskt för sin tid (sjuttiotalet) men också beskriver barnets allmängiltiga tillvaro som är lika aktuell nu som då.

 • Fastlagsdagar med backe och bullar

  Karneval, pulka och sexigt ätande av fastlagsbullar.

  Fastlagen är de tre dagar som kommer före den fyrtio dagar långa påskfastan. För dem som inte följer kyrkoåret är fastlagen dagar att åka pulka och frossa i bulla.

 • Fastlag på Lilla torget

  Georg Malmsten och barnen firar med sång, bollar och bullar.

  Georg Malmsten och barnen firar fastlag med sång, bollar och bullar i barnprogrammet Vi på Lilla torget.

Nyligen publicerat - Arkivet