Hoppa till huvudinnehåll

Blodtrycksmedicin - och svullna ben

Manlig lyssnare har högt blodtryck och har fått utskrivet blodtrycksmedicinerna Atacand och Plendil. Lyssnarens ben sväller upp under dagen och på nätterna måste han flera gånger stiga upp för att kissa. Lyssnaren tror att det beror på Plendilet och har därför slutat med det och istället ökat Atacanddosen med en halv tablett. Kan man ta så mycket Atacand på en gång, dvs 32 mg + 16 mg?

En fördubblad dos av en blodtrycksmedicin ger sällan fördubblad verkan. Vill man påverka blodtrycket effektivare är det oftast bättre att kombinera två eller flera mediciner som verkar på olika sätt och stöder varandra.

Patientens dos på 32mg + 16mg är nog väl tilltagen. Genom att kombinera en mindre dos Atacand med ett annat läkemedel uppnår man antagligen en bättre effekt med en mindre mängd mediciner, totalt sett.

Lyssnaren har antagligen helt rätt i att de svullna benen och det nattliga urinerandet beror på Plendilet.

Plendil är en s.k. kalciumantagonist, som, liksom Atacand, utvidgar blodkärlen (artärerna). Mekanismen med vilken de två medicinerna fungerar är dock lite olika. Plendil kan utvidga de små blodkärlen så kraftigt att den förorsakar rodnad och lokal svullnad, oftast i benen. Under dagen samlas det då vätska i benen. Under natten återgår vätskan till blodomloppet och ger upphov till ökad urinbildning och nattligt spring på toaletten.

Lyssnaren skall ta upp problemet med sin vårdande läkare och diskutera om Plendilet kunde bytas ut mot en annan blodtrycksmedicin, att kombinera med en måttligare dos Atacand.

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Läs också

Webbdoktorn