Hoppa till huvudinnehåll

Gallblåsan

Frisk gallblåsa
Frisk gallblåsa Bild: Svenska YLE / Miiku Lehtelä miiku lehtelä

Varför har vi en gallblåsa?

Gallblåsan är en reservoar för gallan. Gallan produceras i levern och samlas upp i gallblåsan. Där ligger den tills den behövs för att spjälka maten som vi äter. Efter måltider sammandrar sig gallblåsan och tömmer ut galla i gallgången och vidare ut i tunntarmen, där den hjälper till med nedbrytningen av födan.

Gallan innehåller bl.a. gallsyror, som behövs för nedbrytningen av främst fetter.

Man kan leva alldeles utmärkt utan gallblåsa. Om gallblåsan är bortopererad sipprar gallan i en jämn takt från levern, via gallgången och ut i tunntarmen, istället för att göra en extra avstickare till gallblåsan och ligga där och vänta på att bli utpumpad i större doser.

Vad är galla?
De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Läs också

Webbdoktorn