Hoppa till huvudinnehåll

Magsmärtor efter måltid

En för övrigt frisk, äldre kvinna känner smärtor i magen efter maten. En gastroskopiundersökning gjordes för några år sedan och ett diafragmabråck hittades. För ett år sedan diagnostiserades reflux (magsäcksinnehållet åker tillbaka upp i matstrupen), som sköttes med mediciner. Patienten känner inte längre av refluxen, utan det största problemet är smärtorna i magen efter maten. Magsmärtorna kommer ca en timme efter måltid och varar i ca 5-10 minuter. Är dessa symtom ett tecken på magsår?

Ett diafragmabråck innebär att övre magmunnen (mellan magsäck och matstrupe) inte håller tätt. Speciellt efter måltider, då magsäcken är full, kan då en del av maten och den syra som magsäcken producerar, komma upp i matstrupen. Detta kan upplevas som halsbränna, men också kännas som smärta i bröstet.

Bröstsmärta
Reflux kan förorsaka bröstsmärta. Illustration: Yle/Mikael Lehtelä. Bröstsmärta Bild: Svenska YLE / Miiku Lehtelä miiku lehtelä

Den medicin som patienten tar minskar syraproduktionen och därmed irritationen av matstrupens slemhinna, men förhindrar inte att magsäcksinnehållet åker tillbaka upp i matstrupen (reflux).

En förklaring till lyssnarens smärta kan vara diafragmabråcket och reflux, också om smärtan inte känns likadan som förut.

Här gör det ont vid ett gallstensanfall. Smärtan kan också stråla ut mot ryggen eller upp mot höger axel.
Det typiska stället för gallstenssmärtor är under höger revbensbåge. Illustration: Yle/Mikael Lehtelä Här gör det ont vid ett gallstensanfall. Smärtan kan också stråla ut mot ryggen eller upp mot höger axel. Bild: Svenska YLE / Miiku Lehtelä gallsten

En annan möjlighet är gallsten. Gallstensbesvär uppträder efter måltider, då gallblåsan sammandrar sig för att föra gallan via gallgången till tarmen, där den behövs för matsmältningen.

Ju fetare eller mera svårsmält mat, desto kraftigare sammandragningar och desto värre smärta, om det är så att en gallsten förhindrar utflödet.

Gallstenssmärtan brukar sitta lite lägre ner och oftast mera på högra sidan, under den högra revbensbågen. Smärtan kan också stråla ut mot ryggen och tom kännas i höger axel.

Patienten borde undersökas med ultraljud av övre buken för att utesluta gallsten

Magsår och sår i tolvfingertarmen ger sig framför allt till känna då magen är tom
Magsår och sår i tolvfingertarmen ger sig framför allt till känna då magen är tom. Illustration: Yle/Mikael Lehtelä. Magsår och sår i tolvfingertarmen ger sig framför allt till känna då magen är tom Bild: Svenska YLE / Miiku Lehtelä magsår

Däremot tyder symptomen inte på magsår. Ifall man har magsår (ulcus) eller magkatarr (gastrit) mår man nästan alltid sämre på tom mage, än efter måltid. Läkaren skulle dessutom ha sett tecken på magsår eller katarr vid gastroskopiundersökningen som gjordes två år sedan.

Vid magsår sitter smärtan lägre ner, nästan vid naveln, än vid halsbränna.

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Läs också

Webbdoktorn