Hoppa till huvudinnehåll

Mjälten

Vad behöver man mjälten till?

Under fostertiden bildas det röda blodkroppar i mjälten (splen). Senare blir mjältens jobb att ta hand om och bryta ner röda blodkroppar som har levt ut sin tid och inte längre behövs. I mjälten bildas också lymfocyter och antikroppar, som behövs för vårt immunförsvar.

Alla funktioner som mjälten har sköts också om av andra organ i vår kropp. Mjälten är alltså inte oersättlig och om mjälten t ex spricker (mjältruptur), vilket ibland händer vid olyckor, opereras den bort (splenektomi) och patienten lever bra utan sin mjälte. Han eller hon har dock en förhöjd infektionsrisk och måste t ex vara noggrannare än andra med vaccineringar mot infektionssjukdomar.
De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Läs också

Webbdoktorn

Nyligen publicerat - Hälsa