Hoppa till huvudinnehåll

Tunn hud efter kortisonbehandling

75-årig lyssnare, som tidigare använt kortison, har så tunn hud på armar och ben att blödande sår uppstår vid minsta beröring och huden lossnar i stora flagor. Plåster går inte att använda, eftersom de river upp nya sår när de tas bort. Finns det något att göra?

Den tunna huden kan bero på kortisonbehandlingen. Kortison gör huden tunn och blodkärlen sköra. Om huden får en chans att återhämta sig mellan kortisonkurerna kan den få tillbaka sin elasticitet och tjocklek. Efter en längre kortisonbehandling, utan uppehåll, kommer vi dock till en punkt där huden inte längre klarar av att repa sig utan förblir tunn.

Vi ska också komma ihåg att huden blir tunnare och mindre elastisk ju äldre vi blir och olika personer har olika tjock hud från födseln. Det är alltså inte helt säkert att den tunna och sköra huden enbart är kortisonets fel.

En permanent uttunnad hud får man inte tjock igen. Patienten bör själv försöka hålla huden så elastisk som möjligt och hindra den från att torka ut. Torr och oelastisk hud går lättare sönder. Bassalvor tillför huden fett och fukt och håller den mjuk. Viktigt är också att tillföra tillräckligt mycket fukt inifrån, dvs. att dricka tillräckligt.

De sår som redan har uppstått kan skyddas med feta salvkompresser som inte fastnar i huden. Kompresserna kan hållas på plats med en gasbinda runt ben eller armar.

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Läs också

Webbdoktorn

Nyligen publicerat - Hälsa