Hoppa till huvudinnehåll

Spotlight: Neddrogade åldringar

Våra åldringar får tre gånger mer psykmediciner än åldringar i Sverige och Danmark. Många gånger ges medicinerna för att åldringarna ska hållas stilla i sina rum.

Sven Stenkull i Oravais led av lindrig demens men han klarade sig bra i sin stuga. Hans favoritsysslor var att hugga ved och rensa i potatislandet.

Men så kom katastrofen, hans hus brann ned och Sven togs in på ett ålderdomshem. Där påbörjades psykmedicineringen. På kort tid försämrades Svens fysik drastiskt. Detta på grund av kraftiga biverkningar från all den psykofarmaka som han fick.

Sven vårdas i dag på Oravais bäddavdelning. Under hösten har Svens anhöriga försökt minska Svens medicinering av psykofarmaka, men utan resultat.

På vissa anstalter i Svenskfinland är användningen av sömn- och lugnande mediciner mer regel än undantag.

Psykiater Kaj Palmgren, är mycket kritisk till att åldringarna ska pumpas fulla med psykofarma. Många gånger hänvisar åldringshem och bäddavdelningar till rådande personalbrist men Sirkka-Liisa Kivelä, geriatriker och professor i allmän medicin vid Åbo universitet, tillbakavisar argumenten.

Text: Minna Knus-Galán/Spotlight

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.