Hoppa till huvudinnehåll

Nasima Razmyar årets flyktingkvinna

Årets flyktingkvinna Nasima Razmyar
Årets flyktingkvinna Nasima Razmyar Bild: Anne Heinonen razmyar

Finlands flyktinghjälp har utsett afghanska Nasima Razmyar till årets flyktingkvinna. Vid valet av årets flyktingkvinna fästes uppmärksamhet vid arbete som främjar jämställdhet och likvärdighet.

Den 26-åriga Nasima Razmyar är född i Kabul, Afganistan, och hon kom till Finland som 7-åring. Hennes far jobbade tidigare som diplomat i Moskva, men efter Sovjetunionens fall blev familjen tvungen att fly till Finland då en återvändo till Afganistan var omöjlig p.g.a. det oroliga läget.

Razmyar, som i dag jobbar som projektchef vid föreningen Moninaiset, har tidigare arbetat med att förhindra hedersvåld och utnyttjandet av unga invandrarkvinnor samt motarbetat en rasistisk atmosfär. Hon har även lett stödgrupper för invandrarkvinnor och barn som har utsatts för våld.
En av Razmyars hjärtefrågor är jämställdhet och hon efterlyser en öppen och konstruktiv dialog kring hur man ska få bukt med den diskriminering som många flyktingkvinnor utsätts för.

Finlands flyktinghjälp har sedan 1998, på internationella kvinnodagen, delat ut utmärkelsen till en flyktingkvinna bosatt i Finland. Genom utmärkelsen vill Finlands flyktinghjälp stöda och främja flyktingkvinnors ställning i det finska samhället.


(Av Peter Sjöholm)

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes