Hoppa till huvudinnehåll

Rätt att leva, rätt att dö – om eutanasi

Carl Mesterton specialiserade sig på 1970-talet på dramatik med socialt budskap. Här behandlar han eutanasi i ett kortdrama, skrivet av honom själv och Herbert Gumpler.

Dramat börjar med att Anna-Maria Eiman förs till rådstuvurätten.

I bussen får vi en tillbakablick till dagen då allt förändrades för Anna-Maria Eiman. Hennes make, Anders Eiman, hämtade aldrig sin fru vid tåget. I stället var han med om en olycka som försatte honom i koma.

Vad som sedan har hänt kommer fram i de domstolsscener som presenteras. Vi får höra Anna-Marias åklagare och försvarare.

"Jag hoppas på fågelinfluensan" - tankar kring eutanasi

Mera samtidsdrama av Carl Mesterton

Drama i tv och radio

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Påsken - en salig blandning av traditioner

  Kristen tro möter hedniska traditioner på påsken.

  Påsken är den största kristna högtiden och har väldigt långa anor. Men påsken är också väldigt mycket mer än en kristen fest - framför allt en högtid med inslag av många gamla, hedniska traditioner.

 • Pesach är det osyrade brödets fest

  Den judiska påsken är det osyrade brödets högtid.

  Pesach, den judiska påsken, är det osyrade brödets högtid. Den firas till minne av uttåget ur Egypten och är en av de viktigaste judiska högtiderna.

 • Trolldomspåsk och häxeri

  Skrämmande och viktiga påskseder

  Förr var påsken inte bara småbarn som klädde ut sig och tiggde choklad och kristen påsk. Det fanns påskseder som var både skrämmande och viktiga för folket. Häxhysteri och nakna kvinnor som sopar med kvast och en äkta rädsla för onda makter och djävulen.

Nyligen publicerat - Arkivet