Hoppa till huvudinnehåll

Sannfinländsk show stoppades på Viking Gabriella

Bild: www.velttovirtanen.net veltto

På Sannfinländarnas Stockholmskryssning i helgen stoppades partiets egen underhållning - showen blev för rasistisk. Det sjöngs om hottentottar och det gjordes narr av migrationsminister Astrid Thors. Viking Line tar avstånd från showen.

På samma fartyg fanns omkring 600 irakier som var på väg till Sverige för att rösta i det irakiska valet. Sannfinländarna fanns representerade av omkring 300 personer och stod för sin egen underhållning.

En av artisterna var riksdagsmannen Pertti "Veltto" Virtanen (Sannf) som i sin show bytte ut ord i sångtexter mot antingen Thors eller Astrid och framförde Hottentottvisan. Det gick så långt att showen fick avbrytas av personalen. - Underhållningen fick rasistiska inslag, säger Johanna Boijer-Svahnström, informationschef vid Viking Line.

Gliring åt finlandssvenskarna
Fartygets kryssningsvärdinna följde besvärad med showen och Hottentottvisan, rapporterade Helsingin Sanomat i ett referat från kryssningen. Viking Line har som bäst Sydafrika som tema ombord på sina fartyg. Värdinnan ansåg sig vara tvungen att gripa mikrofonen och försäkra att alla nationaliteter är välkomna på Viking Lines fartyg.

Mitt i Virtanens show bröts strömmen. Virtanen klagade på censur och frågade sig vilken hudfärg det är på mannen i kontrollrummet. Publiken tjöt av skratt, enligt referatet i HS.

Virtanen säger i en kommentar till Uusi Suomi att det var en kvinnlig styrman som kom och avbröt hans show. Enligt Virtanen är denna person helt och hållet en politisk rasist. - Hon är säkert en finlandssvensk eller något sådant, säger han.

Johanna Boijer Svahnström är besvärad och tar avstånd från händelsen. - På Viking Line har vi omkring 70 nationaliteter som åker på våra fartyg årligen. Vi har alltid varit hela folkets flotta och godkänner inga rasistiska påhopp, säger hon.

Kurder blev förolämpade
Under kryssningen ska en äldre manlig partiaktivist från Muurame enligt HS ha skrikit grova förolämpningar åt medpassagerare med kurdisk bakgrund och fortsatt med att referera Finlands främsta framgångar i vinterkriget.

Boijer-Svahnström betonar det personliga ansvaret. - Var och en måste titta på sig själv och se hur man beter sig. Det gäller inte bara på fartyg, utan även på land.

Vad händer om Sannfinländarna kommer tillbaka och gör en liknande show igen?
- Vi får väl informera dem om att något liknande inte är acceptabelt. Jag tror nog att de tog lärdom av det här också.

Hur tror du att de över 600 irakier som fanns på båten kände sig om de hörde showen?
- Jag har inte alla detaljer om det som skett, men jag vet att Sannfinländarna hade en privat tillställning som var öppen för alla. Jag har inte fått några reaktioner från irakierna ännu, säger Johanna Boijer-Svahnström.

Halla-aho tar avstånd
Riksdagsman Virtanen överväger nu att göra en rättssak av Helsingin Sanomats referat från kryssningen. Virtanens partikamrat Jussi Halla-aho försvarar däremot personalen på Viking Gabriella som ingrep.

Halla-aho skriver på det invandrarkritiska nätforumet Homma att HS-redaktören som skrev referatet är en saklig person och att Virtanens uppträdande var synnerligen genant.

(Av Patrick Holmström)

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes