Hoppa till huvudinnehåll

Trafikpsykologi och känslor i trafiken

Hur beter man sig bakom ratten? Bilskolelärare och poliser har fått ta del av en modern kurs, med hjälp ända från Sverige. Carl Mesterton är skeptiskt intresserad.

Bilskolelärare och poliser har på en modern kurs i Järvenpää utanför Helsingfors fått lära sig hur människan bakom ratten beter sig. Man har tagit hjälp ända från Sverige. Redaktör Carl Mesterton kör dit för att ta reda på vad man kommit fram till.

Åke Cannelid från MHF (Motorförarnas helnykterhetsförbund) föreläser i ämnet trafikpsykologi. De frågor man bör ställa sig är hur en trafikant upplever sin trafikmiljö, geografiska miljö, andra fordon, trafikljus. Hur reagerar föraren?

Till det som sker i trafiken påverkas föraren också av den energi han har inom sig: upplevelser, känslor, erfarenheter. T.ex. svårigheter inom äktenskapet kan påverka föraren negativt.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet