Hoppa till huvudinnehåll

Tandgnissling och bettskenor

Tandskena utprovas hos tandläkaren. Bild: YLE/Stefan Federley tandgnissling

Många av oss gnisslar eller pressar tänder (bruxism). Vanligen gör vi det på natten och är därför ofta själva omedvetna om det. Den vi delar säng med kanske däremot ligger vaken och lyssnar på det tydligt knarrande ljudet. Krafterna i käkmusklerna är stora och slitaget på tänderna kan bli omfattande om tandgnisslandet inte åtgärdas.

De vanligaste symptomen på tandgnissling är slitage på tänderna, huvudvärk samt ont i tuggmuskulaturen och i käklederna. Muskelvärken kan märkas också i nacken och axelregionen.

En vanlig orsak till tandgnissling är stress. Således är avlägsnande av stressfaktorer viktigt, men också avslappningsövningar och massage hjälper till. Hos tandläkaren får man hjälp mot tandgnissling genom slipning av bettet och med hjälp av en bettskena.

Bettskena

Bettskenan på plats. Bild: YLE/Stefan Federley tandgnissling
Med en bettskena behandlas besvär i käkleder och tuggmuskulatur. Dess syfte är framför allt att ge stabilitet åt bettet, avlasta käklederna samt ge avslappning åt tuggmuskulaturen. Dessutom skyddar den tänderna mot slitage vid tandgnissling.

Användning av bettskena

Vanligtvis används skenan nattetid, men vid akut smärta kan den användas dygnet runt.

Bettskenan kan i början kännas jobbig att använda:

• Skenan kan till en början kännas stor och den kan eventuellt spänna mot någon tand. Detta går om bara man använder den och tänderna vänjer sig vid situationen.

• Till en början kan skenan öka salivavsöndringen.

• Det är lättare att vänja sig vid skenan om den sätts på plats i munnen en stund innan man går och lägger sig.

• När bettskenan tas bort på morgonen kan det kännas som om bettet inte stämmer. Detta är en naturlig följd av att tuggmuskulaturen har slappnat av.

Skötsel av bettskenan

• Var noga med munhygienen. Borsta alltid tänderna noggrant innan du sätter skenan på plats.

• Rengör skenan på morgonen då du tar ut den. Tvätta skenan med tvål med en tandborste (eller protesborste). Även desinficerande brustabletter, med vars hjälp du kan rengöra skenan 1-2 gånger i veckan, är bra att använda.

Kom ihåg att ta med dig bettskenan när du går till tandläkaren. Om det görs en fyllning så finns det en risk att skenan inte går på plats och detta kan i så fall genast korrigeras.

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Läs också

Webbdoktorn