Hoppa till huvudinnehåll

Ashton från Saariselkä till Mellanöstern

Stubb och Ashton i Saariselkä
Stubb och Ashton i Saariselkä Bild: Yle informellt eu-möte

EU:s nya utrikesrepresentant Catherine Ashton har åkt på sin första Mellanösternresa.

Det är viktigt att EU engagerar sig också i Mellanöstern, konstaterar utrikesminister Alexander Stubb (Saml).

Ashton reste direkt till Mallanöstern från Saariselkä där hon under veckoslutet har träffat EU-ministrar.

Ashton ska diskutera EU:s roll och försöka bidra till att få igång fredsprocessen. Ashton åker bland annat till Gaza vilket EU-ländernas utrikesministrar inte har tillåtits göra under det senaste året.

EU får nu för första gången möjlighet att se nöden efter mer än ett år av frusna relationer.

Spänningen mellan isareler och palestinier har stigit de senaste dagarna eftersom Israel nyligen meddelade att över 1 600 nya judiska bostäder ska byggas i östra Jerusalem.

Israel har förlängt avspärrningen av Västbanken efter att palestinier protesterat mot de israeliska planerna. Israels planer har skarpt fördömts av både EU och USA.

Ministrar ger Ashton sitt fulla stöd

De utrikesministrar som har träffats informellt i Saariselkä ger Ashton sitt orubbliga stöd. - Vi och hela ministerrådet ger Ashton vårt fulla stöd, sade Italiens utrikesminister Franco Frattini i dag då mötet avslutades med en presskonferens under fria former.

Ministrarna och Ashton har i två dagars tid diskuterat hur EU:s roll i världspolitiken kunde stärkas. Samtal fördes också om den nya administration för utrikesärenden som Ashton håller på att utarbeta.

Utrikesminister Alexander Stubb (Saml) betecknar resan till Saariselkä som en vändpunkt i Ashtons karriär. Lady Ashton har stark medvind, bedömer Stubb.


(Av Stina Sirén)

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes