Hoppa till huvudinnehåll

Kvilta ett lapptäcke

Kvilta ett lapptäcke
Kvilta ett lapptäcke Bild: Svenska Yle/Strömsö lapptäcke

Att göra ett lapptäcke tar en hel del tid, men det är också roligt med ett projekt som man kan arbeta med på sikt. Lee har jobbat med detta täcke från och till under många månader från det att hon hälsade på Gerd Gellein-Merkesdal i Norge och lärde sig göra bakgrundsblock. Nu har det äntligen blivit ett färdigt täcke och här får du tips på hur du kan kvilta ett lapptäcke.

Att kvilta betyder att du syr ihop två lager tyg med någon typ av fyllning emellan, det behöver inte vara ett lapptäcke. Kviltningen kan göras på väldigt många olika sätt. Här är ett exempel:Det här behöver du:

 • En helhet med lappar eller t ex ett mönstrat tyg
 • Tyg till baksida, tyget ska vara ca 10 cm större än framsidestyget runtom hela vägen
 • Fyllnad, t ex vadd i samma storlek som baksidestyget
 • Säkerhetsnålar i mycket stora mängder

Släta ut vecken
1. Tvätta bakgrundstyget (och framsidan också om det är nytt tyg). Stryk tygerna släta.

2. Bre ut bakstycket på ett stort bord eller på golvet. Sätt vadden ovanpå och sist framsidan. Släta noggrant ut varje lager så att det inte finns några veck.


Börja med att nåla ett kryss från hörn till hörn
3. Nåla fast lagren i varandra med hjälp av säkerhetsnålar. Börja från mitten och nåla alltid utåt mot kanterna. Börja med att nåla ett kryss diagonalt från hörn till hörn. Släta hela tiden ut tyget medan du arbetar och försök att lyfta tyget så lite som möjligt från underlaget.Nåla sen från mitten utåt som ett plus
4. Nåla sedan från mitten ut till vardera kort och långsida så att det blir som ett plus.Har du för lite nålar går det bra att tråckla
5. Nåla sedan resten av täcket så att det är ca 10 cm mellan nålarna. Har du inte så många säkerhetsnålar kan du också tråckla grova stygn ca 7 cm långa.Rulla ihop tyget för att det ska få plats i symaskinen
6. Sy kviltsömmar med lite längre stygnlängd än normalt och välj sytråd med omsorg. Har baksida och framsida olika färg och du vill ha osynliga sömmar så anpassar du respektive tråd enligt tyg. Här ville jag ha så osynliga sömmar som möjligt men att de ändå skulle lyfta mönstret som bildats av alla lappar så jag placerade sömmarna precis i skarven mellan de olika tygerna i lappmönstret. För att tyget ska få plats i symaskinen rullar man ihop det från ena kanten fram till mitten.Sy mittersta sömmen först
7. Börja i ena kortsidan och sy den mittersta sömmen först och sedan turvis alla sömmar åt samma håll ut mot kanten.Arbeta från mitten ut mot kanten
8. Rulla ihop från andra hållet, placera i symaskin och sy fortsättningsvis vidare på de parallella sömmarna. Arbeta från mitten ut mot kanten.Gör sen de långa sömmarna
9. Nu är det dags för de långa sömmarna. Gör på samma sätt, börja i mitten och arbeta först ut mot en kant och sedan från mitten ut mot den andra och sy en söm åt gången.Klipp kanterna jämna
10. Ta loss alla säkerhetsnålar.

11. Klipp till kanterna jämnt med lapptäckets kanter.Nåla fast snedlisten
12. Sy fast snedlist runt kanterna.

13. Brodera namn och årtal i ett hörn.

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk

 • Sommarspel i tomtedräkt

  Dags för lite tomtar i trädgården!

  När värmen så småningom kommer vill vi gärna vara tillsammans. Hänga, äta och varför inte leka också? Skapa eget sommarspel med några plastflaskor innan de slängs bort!

 • Sy en mjuk docka

  Gör själv en mysig kompis.

  Här får du sömnadstips oberoende hurudan mjukis du vill sy. Använd Lees mönster eller rita ditt eget.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Lär dig sy kläder själv - Lees samlade länkar

  Massor av tips för dig som vill sy kläder.

  Här finns allt du behöver veta för att sy kläder själv. Tips på hur man hittar och ritar mönster. Sömnadstrix och anvisningar för både tröjor, byxor, kjolar och klänningar.

 • Sy kjol till liten och stor

  Samma mönster i dockstorlek eller XXL.

  Här lär vi dig knepen för att snabbt och enkelt göra sommarens skönaste kjol själv. Allt du behöver veta är två matematiska räknesätt så sitter kjolen perfekt oberoende om du syr till en liten docka, ett barn eller vuxen.

 • Penseltuppar

  Det finns en tupp i varje gammal pensel!

  Gamla obrukbara penslar får nytt galet liv som tuppar med attityd!

 • Finlandssvenska bloggare påskpysslar på Strömsö

  Fyra finurliga kvinnor visar sina bästa tips till påsk.

  En kaninmössa, ljus stöpta i äggskal med snygga ägghållare till, ett fågelbo med vårblommor samt ett bordsarrangemang med påskkänsla bjuder våra bloggande gäster på.

 • Enkelt blomsterarrangemang av naturmaterial

  Ta fram din inre florist, lättare än såhär blir det inte.

  Sandra Neuman gör påskens bordsarrangemang med mossbollar på bricka, videkvistar, fjädrar och till högtiden passande blommor.

 • Ljus i äggskal och ägghållare av träkulor

  Fiffig återanvändning av äggskal och ljusstumpar.

  Sandra Sund bjuder på ägghållare som även kan användas som servettringar. Här blir ägghållarna av träkulor dessutom ljushållare eftersom hon stöpt ljus i äggskal.

 • Fågelbo av björkris

  Så gör du ett enkelt bo t.ex. för påskäggen.

  Ägg, fjädrar och kycklingar hör påsken till och då känns det naturligt att också ta med fågelbon i sammanhanget. Nina Överholm gör bon av björkris, utsmyckade med fjädrar och växter.