Hoppa till huvudinnehåll

Män i vackra röda naglar

Kläder är ju bara textiler, varför skall man könsbestämma dem, undrar Lasse Svartström, Finlands "första" transvestit.

Barbro Björkfelt har gjort en stark dokumentär om att vara transvestit. Filmen innehåller inslag med en anonym person "Timo" och intervjuer med Lasse Svartström.

Det var på 1960-talet när Lasse Svartström sällskapade med en kvinna som han på allvar började använda kvinnokläder. Minikjol var på modet, men Lasse kunde bara använda den hemma.

Transvestism var då förbjudet i lag, det räknades som om man var maskerad. Man kunde bli fängslad. Men 1967 ansåg justitieombudsmannen att man inte mera kan se det som kriminellt för en man att klä sig i kvinnokläder, det finns ju faktiskt unisexmode också.

Då tog Lasse Svartström kontakt med pressen. Efter flera artiklar i olika tidningar, kvällspressen och stora dagstidningar hade Lasse Svartström inga problem. Han har klätt sig i kvinnokläder som han har velat efter det. Det hjälpte också Lasse att få behålla sitt jobb, för ingen kan ju avskeda en kille, om han har varit i pressen.

Lasse Svartström fick ett jobb som vaktmästare på Helsingfors Arbis och där fick han gå och klä sig som han ville. Lasse Svartström har ingen manlig roll.

Lasses hobbier är shack och att gå ut som BB och dansa. I bastun är han alltid Lasse, utan kvinnokläder.

Lasse Svartström tycker synd om de killar som måste dölja och hemlighålla sina lustar. Det kan ju inte vara hälsosamt. Som ett exempel ser vi Timo/Ester som inte visar sitt ansikte eller röst (uppläsningen är av Yles redaktör Rolf Granqvist).

Barbro Björkfekt undrar om Lasse skulle vilja vara kvinna, men det kan han inte svara på. Han är inte kvinna, och han vill absolut inte operera sig. Inte skulle han väl operera sig till elefant heller fast han ville det.

Text: Ida Fellman

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet