Hoppa till huvudinnehåll

Thors: Många sätt att hjälpa flyktingar

Astrid Thors
Astrid Thors Bild: Yle astrid thors

Migrationsminister Astrid Thors ställer sig tveksam till Vänsterungas förslag om att hjälpa till med att gömma nödlidande flyktingar. Hon välkomnar att medborgare tar flyktingarnas sida, men påminner om riskerna med att överskrida lagen.

Thors befarar att olaglig hjälpverksamhet kan bidra till att skärpa konflikterna kring invandringen. Hon hänvisar till andra europeiska länder där det blivit straffbart att hjälpa flyktingar. Det här är inte en väg för Finland, menar Thors.

Ecce homo
Thors föredrar att lyfta fram positiva exempel där man lyckats hjälpa invandrare inom lagens ram. Hon nämner samarbetet med flyktingcentralen vid Nylandsgatan som resulterade i gemensam snöskottning i en igensnöad stad. Vänfamiljsverksamheten är ett annat exempel på hur medborgarna kan bidra till att stöda invandrare, påpekar Thors.

Se människan
Som bäst pågår den internationella veckan mot rasism. Astrid Thors har en enkel hälsning i anslutning till den:

- Se människan, alla människor har likadana behov!


(Av Rikhard Husu )

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen