Hoppa till huvudinnehåll

Stubb: Töntpopulistiskt om invandring

Finlands utrikesminister Alexander Stubb
Finlands utrikesminister Alexander Stubb Bild: EPA samlinspartiet

Utrikesminister Alexander Stubb (Saml) är missnöjd med den debatt om invandring som har förts den senaste tiden.

Stubb anser att debatten är alltför ensidig och att de mest invandringskritiska rösterna dominerar. Debatten har fått inslag av rasism, nationalism och xenofobi, säger Stubb till Helsingin Sanomat i dag.

Som medicin efterlyser Stubb flera ställningstaganden för invandringen och dess nytta för Finland. Nu kopplas asylsökande på helt felaktiga grunder ihop med missbruk av socialskyddet. Töntpopulistiskt, anser utrikesministern.

"Varje parti har sina rydmän"
Men också inom det egna partiet går åsikterna kring invandrarfrågan isär. Bland annat Samlingspartiets ungdomsförbunds ordförande Wille Rydman har sagt att det är fel att lyfta fram mångkulturalitet.

Alexander Stubb säger ändå att varje parti har sina rydmän. Wille Rydmans åsikter har enligt honom ingenting att göra med Samlingspartiets invandrarlinje.

Stubb tar också ställning för sin kollega, migrationsminister Astrid Thors (SFP), som har fått utstå hård kritik och till och med hot från många håll. Han säger att han inte delar Thors åsikt i alla frågor, men att hon har skött sitt jobb väl.

Problem finns
Utrikesministern medger ändå att det finns problem med invandringen. Finland har varit för lockande för asylsökande, något man har försökt ändra på under regeringsperioden. Regeringen försöker också stoppa den stora flyktingströmmen från andra EU-länder, speciellt Bulgarien och Rumänien.

Det är Alexander Stubb själv som har tagit initiativ till intervjun i Helsingin Sanomat och ämnet ligger honom nära hjärtat. Finland måste vara ett internationellt och mångkulturellt land, säger han.


(Av Henrika Juslin)

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes