Hoppa till huvudinnehåll

Annes städtips

Städtips finns ju i mängd och massor. Och jag ville testa hur några av dem funkar. En del kanske man kan ta med en nypa salt. Som att inte piska mattor med mattpiska. Jag läste någonstans att det kan förstöra mattans struktur. Men trasmattor tål nog lite pisk, och andra typer av mattor med.

Putsa brasluckan
Jag vet att det finns både en och annan som förstört kamin- eller brasluckan med för starka rengöringsmedel. Vanlig aska visade sig vara en riktig höjdare för att få bukt med en igensotad lucka. Jag tog varmt vatten på ett tidningspapper och lade lite aska i och gnuggade mot luckan. Det fungerade överraskande bra!

Tag bort stearinfläckar
Under vintern har många kanske haft levande ljus hemma. Det har i alla fall jag. Och jag lyckades även hälla stearin på en duk. Stearinfläckar får man bort genom att sätta ett kaffefilter på fläcken och stryka på med strykjärn. En fettfläck blev kvar på tyget, men den syns bara från avigsidan. Det här är mycket lättare än att hålla på och skrapa loss stelnat stearin.

Kaffebönor mot unken lukt
En annan sak som hänt under vintern, speciellt på platser som stått oanvända och kalla, är att lukten har blivit unken. Men det finns förstås bot mot unken lukt också! Jag placerade ut kaffebönor i en skål i rummet och ovanpå kaminen. Kaffebönor funkar bra mot unken lukt. Det går också att sätta kaffebönor i skor som stått länge och blivit sura.

Mot unken lukt i kylskåp hittade jag ett tips på att man kan sätta en halv citron i kylskåpet över natten. Det har jag inte testat, men det lär fungera.

Lön för mödan
Bästa tipset var ju förstås ordet belöning. Belöning kan ju vara lite vad som helst, bara man tycker om det själv. Jag tror på att man ska unna sig goda saker och göra sådant man tycker om!

Anne

Bästa tipset: Belöna dig själv!
Bästa tipset: Belöna dig själv!

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Porträtt av Elin Skagersten-Ström, programledare för det finlandssvenska tv-magasinet Strömsö.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö