Hoppa till huvudinnehåll

Köldrekord i Finland

När temperaturen kryper ner mot -50 grader i Lappland kan man tala om finskt köldrekord.

Reporter Hans Ottelin berättar om hur svårt det är för renarna under en dylik kall vinter. Renarnas föda, renlaven, blir oätlig då temperaturen går under - 20 grader. Flera hundra renar har svultit ihjäl, och man måste nödutfordra renarna.

Trålarna i Mäntyluototrakten är dock nöjda, de kan fortsätta fiska länge, berättar Monica Hamro-Drotz.

Både vintrarna 1985 och 1987 var kalla. Meteorolog Kenneth Holmlund påpekar att man 1987 inte hade verkliga köldrekord, men kölden räckte mycket länge. Och det var kallt i hela landet

1999 fick Finland ett nytt köldrekord. I Kittilä kröp kvicksilvret ner till -51 grader. Men också i Enare och Utsjoki var det exceptionellt kallt.

Vintern 1969 var rekordkall i Finland. På Runebergsdagen sjönk kvicksilvret i Kuusamo ner till -41 grader.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet