Hoppa till huvudinnehåll

Tiotusentals lösenord läckte ut

Spelajten Älypää utsattes för dataintrång den 23 mars 2010. 127000 använares uppgifter läckte ut på nätet.
Spelajten Älypää utsattes för dataintrång den 23 mars 2010. 127000 använares uppgifter läckte ut på nätet. Bild: Yle älypää

Uppskattningsvis 127 000 personers lösenord och e-postadresser från Sanomakoncernens spelsajt Älypää har läckt ut på nätet.

Enligt sajtens upprätthållare har man blivit föremål för dataintrång. En fil med lösenord och e-postadresser cirkulerade på nätet i går kväll.

Bland de drabbade finns poliser, personer i riksdagen, vid ministerier och ambassader.
Sanomakoncernen har meddelat att man kommer att polisanmäla dataintrånget.

Enligt Sanoma var lösenorden inte krypterade. Systemet är köpt från ett annat bolag för cirka två år sedan och Sanoma hade inte hunnit uppdatera säkerheten. Älypää har funnits på nätet sedan 1998.

Kommunikationsverket uppmanar alla användare på alypaa.com att byta lösenord omedelbart.
Speciellt oroande är det att många personer använder samma användarnamn och lösenord på flera olika nättjänster, säger Kommunikationsverket.

Sanoma meddelar att säkerhetshålet är tilltäppt och att bolaget samarbetar med myndigheterna för hitta den skyldige.

Attacken mot Älypää kommer direkt efter intrången på ledande SDP-politikers webbplatser. Partiordförande Jutta Urpilainens webbplats hackades på lördag och riksdagsgruppens ordförande Eero Heinäluomas webbplats på söndag. På listan över Älypää-lösenord hälsas till de hackare som ligger bakom de tidigare attackerna.


(Av Patrick Holmström)

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes