Hoppa till huvudinnehåll

Påskmaten är ohälsosam!

Den mat vi äter till påsk är inte hälsosam, påpekar man i dessa nyhetsklipp. Påskmaten är kolestorolrik och fet. Vad bör man äta?

Under påsken ökar kolestorolhalten och blod- och kärlsjukdomarna med dem. Man ansåg då att särskilt äggula, pashan och grädden på memman var ohälsosamt. Forskare Gun Roos menar dock att man inte bör undvika maten helt, men man bör komma ihåg att äta måttligt och mycket grönsaker därtill.

På 1980-talet ansågs ägg vara farligt i och med den höga kolesterolhalten. Kostrekommendationerna visavi ägg har ändrats sedan dess.

Hälsa och sjukdom

Tv-mat och mat-tv

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

Nyligen publicerat - Arkivet