Hoppa till huvudinnehåll

Hallux valgus

Hallux valgus
Hallux valgus Bild: ©iStockphoto.com/ Joe_Potato hallux valgus

Hur går en hallux valgus-operation till? En kvinnlig lyssnare skall opereras för hallux valgus och läkaren har sagt att om operationen misslyckas måste en steloperation göras. Är det vanligt att operationerna misslyckas? Hon hoppas kunna ge sig ut på joggingturer när tån väl är frisk.

Hallux betyder stortå och valgus utåtvänd, dvs. vänd bort från kroppens mittlinje. Vid hallux valgus böjer sig stortån mot de andra tårna, ibland så mycket att den hamnar ovanpå tå nummer två. Knölen vid stortåns basled blir förstorad och öm.

Hallux valgus börjar med att det främre fotvalvet plattas ut och blir bredare. Stortån börjar sedan vinklas utåt (mot intilliggande tå). Snedställningen gör att avstampen vid gång försvåras och foten belastas fel, vilket kan leda till värk i fot, vrist och ben. Stortåns basled (leden mellan tå och mellanfotsben) blir instabil eller mindre rörlig.

Den utstickande ledknölen irriteras lätt då den skaver mot skon. Knölen blir röd och öm och ledens slemsäckar (bursor) inflammeras. Skavsår och förhårdnader uppkommer lätt.

Benägenheten att få hallux valgus är troligen ärftlig. Det finns inga klara bevis för att trånga och spetsiga skor förorsakar förändringen, men rätt sorts skor kan minska risken och göra att sjukdomen utvecklas långsammare.

Hallux valgus ses ibland i samband med reuma.

Stadiga och rymliga skor med låg klack är ofta det första behandlingsalternativet vid hallux valgus. Ett inlägg som lyfter fotvalvet mellan stortån och lilltån kan också hjälpa, liksom tryckavlastande ringar som sätts över ömma knölar.

Om patienten trots bra skor och fotinlägg fortfarande har stora besvär kan det bli aktuellt med en operation. Enbart av kosmetologiska orsaker opereras inte hallux valgus.

Operation

I den kirurgiska litteraturen finns över 130 olika metoder beskrivna för hur hallux valgus kan åtgärdas. Hur operationen skall utföras bestäms individuellt för varje patient, beroende på ålder, symptom, vad röntgenbilderna visar och vilka operationsmetoder den opererande läkaren är van att använda. Gemensamt för operationerna är att strävar till att minskar bredden på mellanfoten och räta upp stortån.

Vid lindrig eller medelsvår hallux valgus väljer man ofta s.k. Chevronosteotomi (osteotomi = kapning av ben), då man tar bort en kilformad bit ur mellanfotsbenet så att stortåns basled får plats att flyttas närmare lilltån. Benet kan fixeras med hjälp av en skruv.

På äldre personer görs ofta en s.k. Kellers operation, där man slipar ner den utstickande knölen och tar bort den del av det basala stortåbenet som är närmast basleden.

Den steloperation (artrodes) som läkaren pratade om innebär att man tar bort ledbrosket och opererar leden så att den blir rak och stel. Artrodes används t.ex ibland vid svår reuma. En stelopererad led värker inte, men klarar heller inte av några joggingturer.

Steloperation görs vanligtvis bara om leden mår riktigt dåligt eller om någonting går helt på tok. De flesta hallux valgus-operationer lyckas bra och patienten blir efter ingreppet besvärsfri.

Operationen kräver dock att patienten tar aktiv del i eftervården. Foten skall t.ex. lindas på ett speciellt sätt i upp till 6 veckor efter ingreppet. Tåleden skall börja tränas upp så fort stygnen har tagits bort och specialskor användas så länge foten är svullen.

Efter ca 4 månader borde tån vara helt återställd och patienten kunna börja jogga igen.

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Läs också

Webbdoktorn

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

 • HPV och livmoderhalscancer

  Vet du vad det omdebatterade vaccinet skyddar mot?

  Livmoderhalscancer (cervixcancer) är den vanligaste gynekologiska cancerformen i världen. I Finland är dock livmoderhalscancer relativt ovanlig, till stor del tack vare effektiv screening med s.k. papa-prov. I Finland diagnostiseras mellan 150 och 175 nya fall per år.

 • Mässling

  Mässling är en potentiellt dödlig infektionssjukdom.

  Mässling är en mycket smittsam och potentiellt dödlig infektionssjukdom, som förorsakas av ett paramyxovirus. Idag har de flesta finländare skydd mot sjukdomen, tack vare MPR-vaccinet. Om man är ovaccinerad och misstänker att man har blivit smittad ska man kontakta sin hälsovårdscentral. Det samma gäller barn som bara har fått den första vaccinsprutan. Upp till en vecka efter smittotillfället kan man få vaccin eller antikroppar mot sjukdomen.

 • Stelkramp

  Trots modern sjukvård kan bakterien vara dödlig.

  Stelkramp (tetanus) är en infektionssjukdom som förorsakas av toxiner från bakterien Clostridium tetani. Trots modern sjukhusvård kan sjukdomen ha en dödlig utgång. Det bästa skyddet mot stelkramp är ett vaccin som är i kraft.

 • Laboratorieprov

  Förstå vad dina blodprov betyder.

  B-La? S-T4-V? U-BaktVi? Undrar du också vad förkortningarna på laboratorieblanketterna betyder, vad labbpersonalen har tänkt tömma dig på och vad läkaren har misstänkt när han har kruxat för just de proven? Här under hittar du förklaringar till en del av de förkortningar som förekommer på våra labblanketter.

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa