Hoppa till huvudinnehåll

Scoutläger i Finland

Det är viktigt att nu och då ordna stora läger, så att man åtminstone en gång under sitt scoutliv har möjlighet att träffa scouter från hela världen. Här får vi ta en närmare titt på några scoutläger, stora som små.

Det finlandssvenska scoutlägret Okej 89 ordnades 1989 i närheten av Åbo och var det största dittills, med lägerdeltagare från tolv olika länder. Det är viktigt att nu och då ordna stora läger, så att man åtminstone en gång under sitt scoutliv har möjlighet att träffa scouter från hela världen.

I Kalliokoski, ordnades 1990 ett ännu större scoutläger Tervas 90. Måltiderna bestod av färdig mat som värmdes upp på lägerområdet. Avfallssorteringen var redan då en viktig sak för scouterna.

Men sex år senare, 1996, var det igen dags för det största lägret i Lappvik i Hangö.

2000 får vi följa med patrull Älgen till Monäs. Patrull Älgen är den enda svenskspråkiga scoutpatrullen för handikappade scouter. Handikappade scouter kan göra allt det samma som de vanliga scouterna, bara man ger dem tillräckligt med tid, säger patrullchef Ida Östdahl.

Ungefär 500 scouter begav sig 2005 till det vintriga Mellillä. På programmet finns olika utbildningspunkter, som att göra upp eld. Att göra upp eld är speciellt viktigt, eftersom det är den kallasta veckan under hela vintern. Scouterna klarar sig ändå bra, ”man måste bara ha tillräckligt med kläder och hålla sig varm genom att hoppa och springa”, säger en av scouterna.

Läger behöver man inte hålla i skogen, man kan också få lägerkänslor i städerna. Vi får vi följa med ungefär 300 scouter på stadslägret Skotta i Helsingfors 2006. ”Man lär sig bland annat knopar och att göra mat”, säger en av scouterna. Han tycker ändå att man lär sig mest på sommarlägren. Scouterna skall övernatta intill Kiasma på ett grusunderlag. Nästa dag är det dags för en stor scoutparad i vilken cirka 4000 scouter deltar.

Scouter från olika länder har olika vanor, får vi se på det internationella scoutlägret Wik i Västanfjärd 2006. ”Dangerous”, säger två engelsktalande flickor om att unga scouter i Finland får använda både yxa och kniv när de rör sig i skogen.

Men Emma Portin från Grani Scouter njuter märkbart på lägret Wik 2006. Hon älskar allt med scouting och läger, och tillbringar flera veckor med att bo i tält. Joanna Kraft från redaktionen Jox är inte helt begeistrad först men smittas av Emmas entusiasm. Hon fascineras av det mesta, av att man inte dricker sprit och av att alla scouter klockan halv sju på morgonen "är helt sjukt pigga". Och av flagghalningen får hon t.om. kalla rysningar. Emma skrattar nöjt åt att Joanna blivit scoutfrälst.

På Bredskär firar man scoutrörelsens 100 års jubileum 2007 med ett temaläger: Pirates of Bredskär.

Och 2010 har scoutingen funnits hundra år i Finland. Då ordnades Kilke, som är ett stort jamboreeläger med scouter från hela världen nära Tavastehus. Och störst är bäst, det tycker i alla fall de 10 000 scouterna. Man kan klättra på väggar, leka, bygga och återställa ett kärr.

Text: Tommi Lahtinen/Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

Nyligen publicerat - Arkivet