Hoppa till huvudinnehåll

Beachparty med Räddningsjouren

Kyrkoherde Henrik Perret i Helsingfors kör omkring helt frivilligt, natt efter natt, och söker upp hjälpbehövande människor.

För omkring 1000 år sedan levde i Jerusalem en kristen riddare som hette Lazarus, han hjälpte vägfarare, sjuka och fattiga. Henrik Perret räknar sig till Lazarus sentida lärjungar.

Räddningsbilen som Henrik Perret kör är utrustad med både ambulansutrustning, som bår, dropp och mediciner samt verktyg för att kunna hjälpa vid trafikolyckor och andra räddningsuppdrag.

Organisationen har ändå ett särskilt intresse, nämligen att hjälpa ungdomar med bland annat alkoholproblem och våld.

Här får vi följa med Perret och hans medhjälpare en natt vid Sandudds strand. Många ungdomar behöver hjälp under kvällen. Bland annat alkohol- och narkotikamissbruk samt knivhuggningar orsakar arbete för Perret och hans medhjälpare.

Text: Tommi Lahtinen

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Ge oss sexualupplysning!

  "Jag var 14 år när jag blev gravid."

  "Jag var 14 år när jag blev gravid, jag hade aldrig hört talas om preventivmedel." Så säger en anonym kvinna 1968.

 • Att vara en ogift ung mamma på ett mödrahem

  Vad gör man om man märker att man väntar barn 1980?

  Den månatliga skräcken för att vara gravid har inte försvunnit trots p-pillren. Och vad gör man om man märker att man väntar barn 1980? Om man inte har bostad, man eller jobb? För vissa kan Ensikoti vara en hjälp i nöden.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

Nyligen publicerat - Arkivet